У вас есть вопросы? Свяжитесь с нами: klienditeave@kika.ee или +372 609 0461

Ärkavad puugid teevad lemmikloomade omanikele muret: kuidas loomi kaitsta?

2022-04-05
Ärkavad puugid teevad lemmikloomade omanikele muret: kuidas loomi kaitsta?

Kevade saabudes hakkavad puugid ärkama ja see tuletab meile meelde, et on aeg end vaktsineerida, aga ka oma lemmikloomade eest hoolt kanda. Puugid võivad loomadele edasi kanda tõsiseid haigusi, näiteks babesioosi. Kahjuks võib märkamata jäänud puuk seada teie lemmiklooma koguni surmaohtu.

 

KIKA loomaarst Rasa Bičiulaitienė annab nõu, kuidas kaitsta oma lemmikloomi puukide ja nende põhjustatud haiguste eest.

 

Parim kaitse on ennetamine

 

Pole vahet, kas lähete jalutama loodusesse või linna – puugid ei varitse mitte ainult niitudel või põldudel, vaid ka parkides ja mujal linnas, seega on vaja lemmikloom üle vaadata ja hoolitseda tema kaitse eest iga kord. Rohkete puugitõrjemeetodite hulgast võib peremeestel olla keeruline sobivaimat valida, seetõttu tutvustab loomaarst viit kaitsetaset ja soovitab neid kasutada kompleksses kombinatsioonis, omavahel sobitades.

 

„Viis kaitsetaset koosnevad eeterlikest õlidest ja kosmeetikast, parasiidivastastest kaelarihmadest ja -tilkadest, ultraheliripatsitest ja parasiidivastastest pihustitest. Neid meetmeid omavahel kombineerides vähendate võimalikult palju tõenäosust, et puuk teie lemmiklooma ründab,” jutustab R. Bičiulaitienė.

 

Üheks populaarsemaks kaitseks puukide vastu on tema sõnul puugivastased kaelarihmad, mis toimivad looduslikul või keemilisel alusel ja eritavad puuke tõrjuvat (mitte alati inimesele tajutavat) lõhna. Tõhusad on ka parasiidivastased tilgad – saab valida, kas hävitavad või hävitavad ja tõrjuvad, mis samal ajal kaitsevad korduva puugirünnaku eest, hävitades täiskasvanud puuke ja nende vastseid. Spetsiaalne puugivastane dimetikooni sisaldav mitte maha pestav vaht toimib karvkattel lõksuna, mis püüab kinni parasiidid, kes ei saa enam liikuda ning kukuvad lõpuks maha või eemaldatakse kammimise teel.

Meetmed, mis töötavad ka inimeste jaoks

 

Loomaarst märgib, et mõned kaitsemeetmed sobivad ka inimestele.

 

„Spreid ja eeterlikud õlid on looduslikud, ohutud nii lemmikloomadele kui ka nende omanikele. Paljudes neis on kasutatud tsitrusviljaliste lõhna, mille lõhn meeldib inimestele ja mis kaitseb puukide, kirpude ja muude putukate eest, sest neile on see ebameeldiv,” ütleb R. Bičiulaitienė ja juhib samas tähelepanu sellele, et valida saab tilgutatava eeterliku õli, millest on lihtne teha puugivastase pihusti. Samuti võib kasutada määritavat kuulaplikaatoriga eeterlikku õli, mida on väga mugav kanda otse lemmiklooma turjale, kõhule või jalgadele, endale aga randmetele või kaelale.

 

"Ultraheliripatsid, mida on ülilihtne kasutada, sobivad peale lemmikloomade ka igas vanuses inimestele," ütleb loomaarst ja lisab, et need toimivad inimesele ja loomale märkamatute ja kahjutute ultraheliimpulsside levitamise teel, häirides puuke ja kirpe, kes kaotavad koordinatsiooni ja võime ohvrit leida.

 

Kombineerige tõrjuvaid ja mürgitavaid vahendeid

 

R. Bičiulaitiene sõnul on kõige tõhusam kaitsemeetmete kombinatsioon, milles kasutatakse tõrjuvaid ja mürgitavaid vahendeid.

 

"Tavaliselt soovitan valida ultraheliripatsiga või mõne muu loodusliku tõrjevahendiga parasiitide hävitamise kaelarihma," ütleb loomaarst. Koos kemikaaliga võib julgesti kasutada veel kuni viit muud looduslikku toodet.

 

Tema sõnul arvab osa loomaomanikke, et kaelarihm ei ole piisavalt tõhus vahend, sest selle võib kergesti ära kaotada, kuid R. Bičiulaitiene sõnul ei vasta see tõele. "Kaelarihm töötab nii, et vabastab toimeainet, mis tungib järk-järgult looma naha rasvakihti, nii et kaelarihma kadumise korral on kaitse veel mõnda aega tõhus," rahustab ekspert.

 

Looduslikud abinõud on usaldusväärsed ja ohutud kõikidele lemmikloomadele

 

Loomaarst hoiatab, et kuigi keemilised kaitsemeetmed on tõhusad, ei sobi need kõigile lemmikloomadele, mistõttu peaksid omanikud tegema vastutustundlikke valikuid.

 

„Keemilisi puugivastaseid kaitsevahendeid ei soovitata kasutada noorte kutsikate peal, kes kaaluvad alla 2 kg. Samuti ei sobi need maksa- ja neeruhaigustega ning närvihäiretega loomadele. Samuti tuleb tiinetel või imetavatel koertel ja kassidel kasutada ainult looduslikke vahendeid, näiteks eeterlikke õlisid,“ ütleb R. Bičiulaitienė.

 

Parasiitide eest kaitsmiseks võib kodus valmistada loodusliku pihusti – lisage 60 ml aluselisele veele (multifunktsionaalne loomahooldusvahend, mille pH on 11,3) 10–20 tilka spetsiaalset tõrjuvat eeterlikku õli. Koerte puhul soovitatakse valida sidrunheina, lõhnava sidrunheina, teepuu, lavendli, eukalüpti, rosmariini, geraaniumi või sidruni lõhnad. Kõik need, välja arvatud sidrun ja teepuu, sobivad ka kassidele.

 

„Kui kasutate ainult looduslikke vahendeid, soovitan teil selline sprei alati jalutuskäigule kaasa võtta. Seda saab korduvalt kasutada, kui lemmikloom käis vees, kõndis märjal murul või kui ootamatult hakkab vihma sadama,” soovitab R. Bičiulaitienė, lisades, et oluline on vahendit pihustades vältida silmi ja nina.

 

Loomaarst juhib tähelepanu, et puugid võivad varitseda ka koduaias, seega on kaitset vaja terrassil, aias või isegi rõdul: „Tõrjuvate eeterlike õlide aurustamine ultrahelihajutiga aitab peletada puuke, aga ka tüütuid sääski, kärbseid ja muid putukaid ning samal ajal saab nautida aroomiteraapiat."

 

Mida teha, kui puuk on ikkagi hammustanud?

 

Tüsistusi saab vältida, kui märkad puuki õigel ajal, mistõttu on oluline lemmikloom iga kord väljast naastes, isegi kui kasutad kaitsemeetmeid, hoolikalt üle kontrollida ja puuk võimalikult kiiresti välja tõmmata: võtke pintsettidega sisse imenud puugist kinni võimalikult naha lähedalt ja selleks, et ta lahti laseks, liigutage puuki külgedele ja tõmmake aeglaselt välja, keerates puuki vastupäeva. Desinfitseerige hammustuskoht alkoholilahusega.

 

R. Bičiulaitiene sõnul on puugihammustuste lemmikkohtadeks kaela, kubeme või kaenlaalused piirkonnad ja muud kohad, kus nahk on õhem, kuid oluline on põhjalikult üle vaadata kogu lemmiklooma keha.

 

„Kui olete kasutanud kaitsekemikaale ja puuk on ikka sisse imenud, pole vaja veterinaari juurde tormata – tõmmake puuk lihtsalt välja ja toimeained teevad oma töö, kuid siiski tasuks oma lemmiklooma umbes kuu aega jälgida. Kui looma käitumises ilmneb midagi ebatavalist, siis tuleb esimesel võimalusel pöörduda loomaarsti poole, sest haiguse õigeaegsel avastamisel ja ravimisel paranevad loomad peaaegu alati ja jätkavad normaalset elu.“

 

Если бы у вашего питомца были большие пальцы на лапках, он точно следил бы за новостями KIKA. Подпишитесь на рассылку и получите скидку на корзину -20%!