У вас есть вопросы? Свяжитесь с нами: klienditeave@kika.ee или +372 609 0461

Tuled, viled ja toidupallid: õigesti valitud mänguasi arendab lemmiku aju ja hoiab hambad terved

2021-03-18
Tuled, viled ja toidupallid: õigesti valitud mänguasi arendab lemmiku aju ja hoiab hambad terved

Lemmikloomale on mäng eeskätt meelelahutus, kuid mängides ta õpib ning loob kontakti ümbritseva keskkonna ja inimestega. Täpselt nagu õpivad loomapojad looduses läbi mängu ellujäämist ja küttimist, saavad ka lemmikloomad mängust palju enam lusti ja kasu, kui mänguasjad on arendava funktsiooniga. Lemmiklooma mänguasi ei peaks olema vaid piiksuv ja värviline, vaid pakkuma lemmikule stimuleerivat tegevust ja väljakutset.


Lemmikloomapoodide KIKA jaekaubanduse juhi Ksenia Germani sõnul eelistavad lemmikloomaomanikud üha enam interaktiivseid mänguasju, mis pakuvad lemmikloomale lisaks meelelahutusele ka õpetlikku ja kaasahaaravat tegevust. „Koeraomanike seas on järjest populaarsemad mänguasjad, mille sisse saab peita maiustusi ning loom peab läbi mängu nuputama, kuidas neid sealt kätte saada," toob Ksenia German näite. Lemmikloomaekspert soovitab mänguasjades kasutada tervislikke ja naturaalseid maiustusi, mis sisaldavad vitamiine ja muid kasulikke toitaineid - need on eriti olulised kutsikaeas!

Alati on omal kohal ka kõige tavalisemad piiksuvad kummist mänguasjad, mis võivad pererahvale olla aeg-ajalt häirivad, kuid see-eest köidavad hästi looma tähelepanu. Peremehe seisukohast on säärased mänguasjad kasulikud kasvõi sellepärast, et rahuldavad koera närimishimu ning nii ei kipu loom naljalt kodusisustuse kallale. Koerale on närimismänguasjad jällegi kasulikud, sest aitavad hoida hammaste tervist ning vältida hambakivi teket. „Igas hästivarustatud loomapoes on saadaval närimismänguasjad, mis on disainitud spetsiaalselt koerte hammaste tervist silmas pidades ning osadesse saab lisada ka koerte hambapastat, mis veelgi nende suuhügieeni parandab," lisab Ksenia German.

Kasse köidavad tuled ja viled

Kasside mänguasjad on koerte omadest mõnevõrra erinevad, sest need on sageli mõeldud mitte niivõrd loomale iseseisvaks mängimiseks, aga eeldavad ka peremehe osavõttu. Näiteks on kassimänguasjad varustatud sulekeste, tulede, helide ja erinevate liikuvate osadega püüdmaks nende tähelepanu. „Kassid on loomult kütid ning nende tähelepanu püüavad eeskätt liikuvad objektid," selgitab Ksenia German.

„Kasside klassika" on Ksenia Germani kinnitusel pulga otsa kinnitatud sulekesed, mis loomas alati jahiinstinkti äratavad. Muidugi meeldivad ka kassidele erinevad mänguloomad, nagu koertelegi, kuid kiiresti on populaarsust kogumas sellised mänguloomad, milles on kasutatud erinevaid lõhnaekstrakte - näiteks palderjani, mis mänguasja loomale veelgi atraktiivsemaks muudab.

Mehhaanilised sõbrad hoiavad tegevuses

Valikusse on lisandumas ka üha rohkem mehhaanilisi mänguasju, kus näiteks koer peab välja mõtlema, millist klahvi vajutades ta maiustuse kätte saab ning kassidele erinevaid iseliikuvaid objekte, millele jahti pidada. Sellised mänguasjad on lemmikule heaks ajaviiteks, sest võimaldavad tal arendada loomulikke instinkte.

„Küllap on sellised mänguasjad eriti hinnas lähinädalatel, mil paljud loomaomanikud peavad taas töötama kodust. Sellised mänguasjad pakuvad su lemmikule stimuleerivat tegevust lubades loomaomanikul keskenduda muudele asjatoimetustele. Ning olgem ausad: pingelisel perioodil on lemmiklooma

mängulusti jälgimine üks parimaid stressimaandajaid," lisas Ksenia German. Siiski rõhutab Ksenia German, et ükski mänguasi ei asenda omaniku tähelepanu ja hoolt, mis on looma heaolu seisukohast esmatähtis - mänguasjad võimaldavad lemmikutele küll iseseisvat tegevust, kuid sellele vaatamata peaks pere leidma igapäevaselt aega, et neljajalgse sõbraga mängides aega veeta ning teda premeerida!

Artiklit saate lugeda ka Delfist.

Если бы у вашего питомца были большие пальцы на лапках, он точно следил бы за новостями KIKA. Подпишитесь на рассылку и получите скидку на корзину -20%!