У вас есть вопросы? Свяжитесь с нами: klienditeave@kika.ee или +372 609 0461

Tagasi normaalsusesse: pandeemia lõpp võib lemmikloomale hoopis stressi tekitada

2021-05-04
Tagasi normaalsusesse: pandeemia lõpp võib lemmikloomale hoopis stressi tekitada

Viimast aastat on loomaeksperdid nimetanud lemmikloomade kuldajastuks, sest miski ei valmista lemmikutele rohkem rõõmu kui võimalus oma pereliikmetega koos olla. Piirangute leevenemine aga tähendab paratamatult naasmist varasema elurütmi juurde, kus koduloomad peavad taas harjuma pikemalt üksinda olema.

 

Looma jaoks tekitab üksildus stressi, millega võivad kaasneda erinevad käitumishäired alustades mööbli lõhkumisest lõpetades elamise „märgistamise" ja haukumise või kräunumisega.

KIKA lemmikloomakaupluste peaveterinaari Ieva Plungytė sõnul on loomulik, et nõnda pika aja jooksul loom harjub pere igapäevase lähedusega ning unustab, kuidas üksinda toime tulla. Sellega kaasnevad ärevushäired, mis on reaalne oht nii vanemate koduloomade puhul, aga kindlasti eriti tõsine oht nende loomade jaoks, kes on perre lisandunud möödunud aasta jooksul, sest nemad ju terve senise elu harjunud omaniku pideva lähedusega. „Seega on paratamatu, et hirmust ja ärevusest võivad loomad hakata teistmoodi käituma - haukuma ja kräunuma või urineerima ning mööblit lõhkuma," nendib Plungytė.

 

Kuidas looma ette valmistada pikkadeks päevadeks omapäi?

 

Plungytė sõnul tasub looma aegsasti ette valmistada varasema elurütmi taastumiseks. „Üks võimalus on hoida looma teatavate intervallidega aedikus või puuris, et nad harjuks olema oma omanikust eraldi. Suureks abiks on pikema eemaloleku kompenseerimine mängude ja pikkade jalutuskäikudega - need väsitavad looma piisavalt, mistõttu tal polegi midagi omaette puhkamise vastu," pakub Plungytė.

KIKA jaekaubanduse juhataja Ksenia Germani sõnul on looma treenimisel abiks positiivne motiveerimine mänguasjade ja maiustustega. Näiteks tööle minnes või sealt saabudes võib looma premeerida mõne närimismaiustusega (nagu näiteks jänesekõrv) või anda mängimiseks maiustusi sisaldav interaktiivne mänguasi. „Oluline on looma premeerida ainult nendel juhtudel, mitte muul ajal. Nii omandab omaniku lahkumine või koju naasmine loomakese jaoks pigem positiivse tähenduse," selgitab Ksenia German.

Kassiomanikele on suureks abiks mitmetasandilised ronimispuud, millel kass saab omaniku äraolekul turnida, puhata, teritada küüsi, ning mängida selle külge kinnitatud mänguasjadega. Ronimispuudel on ka spetsiifiline lõhn, mistõttu eelistab loom veeta oma päeva mööblil ja riiulitel uitamise asemel ronimispuul mängides.

 

Ebaharilikke lõhnu ei tohi ignoreerida!

 

Kui stressist või ärevusest tingitud tuppa häda tegemist saab leevendada mängude, tegevuse ja preemiatega, siis mõningatel juhtudel võib see olla ka märk tõsistest tervisehädadest. „Ebaharilikesse kohtadesse pissimine, valulikud häälitsused urineerimisel või veresisaldus uriinis on ohumärgid. Kasside puhul on enamlevinud urineerimisprobleemide põhjuseks neerukivid ning kusiti ja põie haavandid - samasugused probleemid esinevad ka merisigadel, hamstritel ja teistel närilistel. Koerte puhul on kõige sagedasemaks probleemiks põiepõletik," toob Plungytė näiteid.

Kogenud veterinaari kinnitusel põhjustab selliseid haigusi enamasti ebakvaliteetne või konkreetsele loomale sobimatu toit ning kraanivesi. Nimelt sobib tavaline kraanivesi joomiseks küll inimestele, aga lemmikloomadel võib see suure kaltsiumisisalduse tõttu soodustada neerukivide teket - see on eriti levinud probleem kasside puhul. Ksenia Germani sõnul saab selliseid terviseprobleeme ning kaasnevat valu ja kulukat ravi vältida kvaliteetse, kõrge lihaproteiini sisaldusega toidu ja filtreeritud joogiveega. „Juhul kui märkate oma lemmikul selliseid sümptomeid, tuleks kindlasti minna veterinaari juurde, kes oskab soovitada kas ravimeid, eritoitu või vajadusel koguni kirurgilist sekkumist," ütles Ksenia German.

 

Liivakast tuleb hoida puhas

 

Olgu urineerimishäired tingitud stressist või mõnest haigusest, on erinevaid võimalusi nii looma aitamiseks kui ka oma kodus puhtuse hoidmiseks. Koerte puhul on urineerimishäirete puhul kõige praktilisem kasutada mähkmeid - neid on leida erinevas suuruses nii isastele kui emastele loomadele.

Kassiomanikel soovitab Ieva Plungytė probleemide korral sagedamini puhastada liivakaste. „Tihti hakkavad kassid oma liivakasti vältima ja häda mujale tegema, kuna nad on kassiliiva suhtes allergilised või ärritab see nende käppasid . Seetõttu on mõistlik eelistada looduslikku ja allergeenivaba kassiliiva, mis ei ärrita kassi hingamisteid, on hea imavusega ja hoiab seega kassi käpad kuivad ning neutraliseerib ka ebameeldivad lõhnad," soovitab Ksenia German.

Veel rõhutab veterinaar, et kui loom on teinud häda keelatud kohta, tuleb see koht kindlasti põhjalikult ära puhastada. Ebameeldiva lõhna summutamisest õhuvärskendajaga kindlasti ei piisa, sest uriini lõhn säilib ning see tekitab loomas kiusatuse sinna uuesti häda teha.

Если бы у вашего питомца были большие пальцы на лапках, он точно следил бы за новостями KIKA. Подпишитесь на рассылку и получите скидку на корзину -20%!