У вас есть вопросы? Свяжитесь с нами: klienditeave@kika.ee или +372 609 0461

Lükkame ümber populaarse müüdi – lemmiklooma mänguasjad ei ole pelgalt meelelahutus

2022-07-20
Lükkame ümber populaarse müüdi – lemmiklooma mänguasjad ei ole pelgalt meelelahutus

Osa loomaomanikke arvab, et mänguasjad on lemmikloomade jaoks luksustoode. Teised hellitavad oma lemmikloomi juba interaktiivsete nutilelude või suvel eriti populaarsete vees hõljuvate mänguasjadega.

 

Viimaste loomaomanike poolele asuvad aina sagedamini ka veterinaarid. KIKA Jaekaubanduse osakonna juhataja Ksenia Germani kinnitusel on see iganenud müüt, et loomamänguasjad on mõeldud üksnes meelelahutuseks, sest lemmikloomale on need tähtsad isegi mitme kasuliku funktsiooni pärast.

 

Aitavad motoorikat arendada ja sidet luua

 

KIKA Jaekaubanduse osakonna juhataja märgib, et mänguasjade kasulikkuse kohta lemmikloomadele saab esile tõsta koguni mitu kasutegurit.

 

Esiteks, see õhutab meeles pidama, et kasvatate oma kodus kiskjat, kellel on jahiinstinkt. Seda on oluline stimuleerida nii koertel kui ka kassidel. „Seda instinkti rahuldavad suurepäraselt plüüsist ja kummist valmistatud mänguasjad, millel on piiksuvad või krõbisevad osad. Need tekitavad kinni püütud saagi tunnet,“ väidab German. „Vastasel juhul, kui lemmiklooma jahipidamisvajadused ei saa rahuldatud, kannatavad selle pärast pahatihti kodu või isiklikud asjad. Kui pole, millega mängida, hakkavad kassid mööblit kraapima ja koertele meeldib iseäranis saapaid närida.“

Asjade rikkumist võib soodustada ka lemmiklooma ülevoolav energia. Ksenia Germani sõnul aitavad mänguasjad neljajalgset sõpra „ära väsitada“ – mängides ta väsib ja „laeb end tühjaks“, siis ei väljendu kogunenud energiavaru destruktiivse käitumisena.

 

Ksenia German ütleb, et lisaks võib mäng soodustada aktiivsust ning aidata vältida apaatiat, arendada motoorikat ja koguni peremehega sidet luua: „Koos mängides muutub side teie ja lemmiklooma vahel tugevamaks. Mänguasjad on üks tööriist, mille abil peremees saab oma lemmikloomaga kvaliteetaega veeta ja lähedust tunda.“ On huvitav tõdeda, et mänguasjad võivad koguni aidata teie peresõbra intellekti arendada, sest näiteks eri vormis interaktiivsed mänguasjad ei ole mitte ainult lemmiklooma ajaviiteks, vaid sunnivad teda ka oma aju võimeid kasutama.

 

KIKA Jaekaubanduse osakonna juhataja väitel aitavad õigesti valitud mänguasjad ka teie lemmiklooma hügieeni eest hoolt kanda. „Närimiseks ette nähtud mänguasjad võivad aidata kogunenud kattu loomulikul teel eemaldada ja tõkestada selle moodustumist. Ühtlasi masseerib lemmikloom mänguasja närides igemeid, eemaldab mustust ja hambakivi,“ loetleb Ksenia German.

Kuidas valida?

 

Spetsialist täheldab, et koera- ja kassiomanikele pakutakse praegusel ajal väga rikkalikku tootevalikut. Neid on erinevaid – eri faktuuri ja kujundusega, piiksuvad ja krõbisevad, ent kõik on mõeldud huvi tekitamiseks ja mängima ahvatlemiseks. Ksenia German rõhutab, et mänguasjade valikul on oluline nende tugevus ja kvaliteet.

 

„Et mänguasjad täidavad hulga funktsioone, mõelge, mis on tähtis just teie lemmikloomale. Aktiivsetele koertele soovitan erinevaid palle alates tennisepallist kuni spetsiaalsest kummist valmistatud vees hõljuvateni, samuti nööre, taldrikuid ja muid mänguasju, mida loomaomanikul on mugav loopida ja sikutada,“ annab Ksenia German nõu. Tema sõnul vajavad energilised loomad aktiivseid mänge, milles osaleb ka peremees, sest lemmikloom ei suuda üksi mänguasja abil kogu akumuleerunud energiat välja elada.

Passiivsete koerte omanikel tasuks Ksenia German hinnangul valida mänguasjad, mis ärgitavad kuulama, nuusutama, lakkuma ja närima. Nendeks on kahest ja rohkemast eri materjalist valmistatud mänguasjad, samuti sahisevad, piiksuvad ja muhkliku pealispinnaga mänguasjad. Samas peaks loomaomanik Ksenia Germani arvamuse kohaselt arvesse võtma ka seda, et vaatamata lemmiklooma aktiivsustasemele võib ta eelistada teatud materjalist mänguasju: „Näiteks teie koerale võivad enam huvi pakkuda pehmemad või siis vastupidi – tugevamad plüüsist ja kummist mänguasjad.“

 

Kassiomanikud eelistavad Ksenia German väitel enamasti palle, eri liiki hiiri ja nööriga „õngeritvu“, kuid sarnaselt teiste loomade omanikega tahavad kassikasvatajadki uuendusi, sellepärast on turule juba ilmunud interaktiivseid mänguasju, mille saab püsti seisma panna, erinevatele pindadele, kraapimispostidele, ukselinkide külge ja muudesse kohtadesse kinnitada. „Ise liikuvate erifunktsiooniliste mänguasjadega saab kass iseseisvalt mängida. Oluline on ka see, et niisugused mänguasjad on enamasti valmistatud vastupidavamatest materjalidest kui tavalised,“ ütleb Ksenia German.

 

Ksenia German sõnul on suvi võrratu aeg, mil neljajalgse sõbraga õues ja isegi vees mängida. „Kui pererahvale meeldib koos lemmikloomaga veekogude ääres aega veeta, tasub valida vee pinnal hõljuvad mänguasjad. Need võimaldavad lõbusalt aega veeta, aga ühtlasi ka lemmiklooma jahutada ja ülekuumenemise eest kaitsta,“ väidab Ksenia German ja meenutab, et palaval päeval tuleb peale mänguasjade hoolt kanda ka jahutavate vahendite eest, et lemmikloom üle ei kuumeneks.

 

Kui tavapärased mänguasjad ei paku enam lemmikloomale huvi, soovitab Ksenia German pöörata pilgu nutileludele, mida loomaomanikud aina sagedamini ostavad.

 

Toidugraanuleid või maiuspalasid mahutavad interaktiivsed mänguasjad mõjuvad mõistatusena. Muud nutikad mänguasjad arendavad silmi ja käppade koordinatsioonioskusi ning võimaldavad lemmikloomal siseruumides iseseisvalt mängida. Kui jätate looma pikemaks ajaks üksi, võivad need aidata igavust peletada ning stressi ja rahutust alandada. Kõrgemas eas lemmikloomadel võivad need aidata ajutegevust aktiveerida,“ toob Ksenia German kasutegureid välja.

Ärge laske ka pisiloomadel igavleda

 

Ksenia German paneb südamele, et ka väikeseid lemmikloomi ei tohi unustada. Loomakauplustes leidub praegusel ajal mänguasju neilegi.

 

„Pisiloomade omanikud täheldavad, et ka nende lemmikloomad igavlevad sageli, seega mänguasjad ei ole üksnes puuriaksessuaariks. Närilistele soetatakse peaasjalikult jooksurattaid ja erinevaid rippasemeid, kiikesid, peidikuid ja naturaalsetest materjalidest palle. Lindudele on populaarseimad mängukaaslased õrred, astmestikud ja mitmesugused naturaalsetest materjalidest erksavärvilised ülesriputatavad lelud,“ tutvustab Ksenia German pisiloomade mänguasjavalikut.

„Mänguasjad on oluline atribuut nii inimese kui ka lemmiklooma elus. Ükski laps ei ole ju üles kasvanud vaid ühe mänguasjaga – meil kõigil on olnud palju erinevaid lelusid. Oluline on vaid mõista, millist funktsiooni see mänguasi täidab. Kui te ei tea, kuidas valida, pidage nõu loomakauplustes töötavate ekspertidega. Õigesti valitud mänguasjad ei lase neljajalgsel sõbral igavleda ning aitavad luua omavahelist sidet ja kannavad hoolt tema tervise eest,“ võtab Ksenia German kokku.

Если бы у вашего питомца были большие пальцы на лапках, он точно следил бы за новостями KIKA. Подпишитесь на рассылку и получите скидку на корзину -20%!