У вас есть вопросы? Свяжитесь с нами: klienditeave@kika.ee или +372 609 0461

Loomade toitmine – KIKA ekspert annab nõu, kuidas seda perioodi lihtsamaks teha

2022-11-21
Loomade toitmine – KIKA ekspert annab nõu, kuidas seda perioodi lihtsamaks teha

Koera- ja kassiomanikud puutuvad peaaegu aastaringselt kokku ühe ja sama probleemiga – nende lemmikloomade karvade väljalangemisega.

 

KIKA Lõunakeskuse loomajuuksuri Svetlana Kovalevskaja sõnul on toitmine loomulik protsess, mida ei saa vältida, kuid eksperdi sõnul on võimalusi, kuidas seda nii loomaomanikele kui loomadele lihtsamaks teha.

 

Muutub aktiivsemaks kütteperioodi alguses

 

Loomajuuksuri sõnul ei mõjuta hooajalisus lemmikloomi enam nii väga, kuigi tavaliselt valmistuvad loomad külmaks aastaajaks paksema karva kasvatamisega, mis kevadel maha heidetakse. „Elades mugavates tingimustes, kui majas on talvel soe, vahetavad loomad karva aastaringselt, kuid aktiivsemaks muutub see protsess mitte ainult kevadel, vaid ka sügisel,“ räägib ekspert Svetlana Kovalevskaja.

 

Eksperdi sõnul avaldavad külmad ilmad õues ja kütteperioodi kuiv õhk tubades tõesti suurt mõju mitte ainult karva väljalangemisele, vaid ka selle nõrgenemisele: "Nii nagu inimese juustel, nii on ka lemmikloomade karvkattel oma tsükkel, mistõttu karv muutub ja uueneb. Keskkonna mõjul muutuvad loomade karvad nõrgemaks ja nende elutsükkel sageli lüheneb."

 

Tihti arvatakse ekslikult, et karvade väljalangemise aeg on keeruline ainult pikakarvaliste lemmikloomade omanikele, kuid ka lühikese karvaga koeratõugude ja kasside omanikud on sellega hädas ning tihtipeale võib lühikeste karvade eemaldamine mööblilt, vaipadelt või riietelt olla isegi keerulisem.

 

Lemmiklooma juuksur Svetlana Kovalevskaja ütles, et lemmikloomade karvade vähendamiseks ümbritsevast keskkonnast, tuleb järgida kahte põhireeglit.

 

 

Tugevdage organismi

 

„Ükskõik, milliseid hooldusmeetmeid kasutate, on soovitud tulemust raske saavutada, kui lemmiklooma kehas on puudus vajalikest ainetest, kui tema immuunsus on nõrgenenud. See on eriti tundlik probleem külmal aastaajal, mistõttu on oluline hoolitseda mitte ainult täisväärtusliku toidu, vaid ka toidulisandite eest“, märgib juuksur.

 

Tema sõnul on ilmade jahenemisel ülimalt oluline täiendada koerte ja kasside toidulauda spetsiaalselt karva  hooldamiseks mõeldud ainetega, näiteks lõheõliga. „See toidulisand on rikas oomega-3 ja oomega-6 rasvhapete poolest ja on ette nähtud terve naha ja läikiva karvkatte tagamiseks. Lõheõli aitab suurepäraselt hoida karva läiget ja optimaalset pigmentatsiooni, tervem karv aga langeb välja palju harvem ja ka läigib rohkem,“ jagab lemmikloomade juuksur oma kogemusi ja lisab, et loomad söövad lõheõli tõesti meelsasti.

 

 

Spetsialist juhib tähelepanu sellele, et karvkatte väljalangemise perioodil peaksid kasside, omanikud varustama oma lemmikloomi spetsiaalsete pastadega, mis aitavad eemaldada pulstunud karvatompe – koostises olevad looduslikud toitekomponendid soodustavad allaneelatud karvade eemaldamist ning tagavad soolestikufloora tasakaalu ja seedekulgla korrapärase läbitavuse.

 

Svetlana Kovalevskaja tuletab meelde, et terve lemmiklooma hea enesetunde valem koosneb 80% toitumisest ja 20% hooldusest, seega kui olete hoolitsenud tasakaalustatud ja täisväärtusliku toidu eest, siis on oluline pöörata tähelepanu ka igapäevastele harjumustele.

 

 

Hoolitsege karvkatte eest

 

KIKA juuksuri sõnul on karvkatte õigeks hoolduseks oluline tagada mitmed tingimused: regulaarne vannitamine ja kammimine, kvaliteetne, looduslik kosmeetika ja karvkatte eemaldusprotseduurid.

 

„Regulaarne kammimine karva väljalangemise ajal võib olla kasulik mitmel põhjusel: esiteks aitab see vähendada koera või kassi karvade hulka soovimatutes kohtades ja vältida sasipuntraid, samuti stimuleerib see looma nahas looduslike õlide eraldumist, mis võib aidata tagasi kasvatada ilusa, terve ja läikiva karva“, toob ekspert välja eelised ning lisab, et neljajalgset sõpra on soovitav kammida vannis või kasvõi õues – nii jääb vähem karvu kodusesse keskkonda.

 

Loomakosmeetikast rääkides hoiatab KIKA juuksur, et kui seda ei valita õigesti, siis võib see lemmikloomale erinevaid probleeme tekitada.

 

„Kuigi seda juhtub üha harvem, on siiski üks lemmikloomade hooldamise vigadest inimeste kosmeetika kasutamine. Oluline on tähele panna, et selles sisalduvad lisandid võivad kahjustada lemmiklooma naha pH tasakaalu, põhjustada sügelust või isegi allergiat“, hoiatab ekspert, märkides, et loomadele mõeldud kosmeetika peab olema kvaliteetne: ei tohi sisaldada silikooni, parabeene, SLS-i (kunstlikud tugevad vahud) ega muid agressiivseid kemikaale.

 

 

Ekspert märgib, et veelgi paremaid tulemusi saavutatakse, kui kosmeetika sisaldab looduslikku päritolu aineid. Tasub otsida selliseid šampoone ja palsameid, milles on kasutatud selliseid koostisosi nagu uurea (mida, muide, kasutatakse ka inimeste luksuskosmeetikas), piim, nisuproteiinid, kookose- ja mandliekstraktid, lipiidide ja vitamiinide kompleksid, eeterlike õlide segud ja looduslik vahuaine – kookosglükosiid.

 

Ainult šampoonist hoolduseks ei piisa

 

Lemmiklooma juuksuri sõnul peaks looma vannitamine koosnema kolmest etapist, milleks on vaja kahte šampooni ja palsamit või maski, eliksiire. „Esimese asjana tuleb eemaldada mustus ja õli, mistõttu on vaja sügavpuhastavat šampooni. Seejärel on karv ette valmistatud („avatud“) ja saame kasutada teist šampooni, näiteks niisutavat, toitvat või keratiiniga täiendatud. Protsessi lõpetame palsami abil „sulgedes“, et karvkate ei kaotaks imendunud niiskust, ei elektrifitseeriks ega koguks tolmu“, tutvustab ekspert 3-astmelist karvkatte hooldussüsteemi.

 

 

Täiendava hoolduse jaoks võite kasutada leeliselist vett, pihustuspalsamit või –eliksiire, st looduslike eeterlike õlide komplekse, mis sisaldavad rohkesti loodusest pärit kasulikke aineid: „Sõltuvalt funktsioonist võivad eliksiirid intensiivselt niisutada, toita ning taastada kahjustatud ja läike kaotanud karva, stimuleerida selle kasvu või aidata vältida kõõma teket.“

 

„Karvkatte vahetamise perioodi hõlbustavad oluliselt ka furminaatorid, kuid need ei sobi kõigile lemmikloomadele,“ rõhutab ekspert Svetlana Kovalevskaja. „Enne ostmist konsulteerige kindlasti spetsialistiga, kes aitab valida just teie koerale või kassile sobivad tooted.“ Samuti soovitab ekspert mitte unustada külmal aastaajal regulaarseid lemmikloomajuuksuri külastusi, kus teie lemmikule tehakse professionaalne karvkatte eemaldamise protseduur. Soovitatav on seda teha vähemalt üks kord hooaja jooksul.

 

„Kui hoolitsete oma lemmiklooma karva eest vastutustundlikult ega ei unusta, et koguni 80% ulatuses sõltub teie edu toitumisest ja see aitab kahtlemata vältida visiite loomaarsti juurde ning samal ajal saate nautida rõõmsat lemmiklooma ja hoida korda ja puhtust kodus“, lõpetab KIKA ekspert Svetlana Kovalevskaja.

 

Если бы у вашего питомца были большие пальцы на лапках, он точно следил бы за новостями KIKA. Подпишитесь на рассылку и получите скидку на корзину -20%!