У вас есть вопросы? Свяжитесь с нами: klienditeave@kika.ee или +372 609 0461

Loomaarst soovitab, millele pöörata tähelepanu, kui valid maiust lemmikloomale

2022-02-17
Loomaarst soovitab, millele pöörata tähelepanu, kui valid maiust lemmikloomale

Kui loom sööb korralikku toitu, kuid saab igapäevaselt ka inimese toidulaualt „hõrgutisi“, ei tohiks sellist toitumist nimetada täisväärtuslikuks. Peremehed, kellele meeldib hellitada oma lemmikuid, unustavad ära, et maiused moodustavad vaid 5% lemmikloomade toitumispüramiidist ning loomaarstide juurde tulles imestavad, miks vaevab looma allergia, miks ta on nii paks või miks tal on seedehäired.

 

„Peremehed, kes annavad hõrgutisi või toitu laua pealt, unustavad, et lemmikloomale iga päev antavad väikesed ampsud võivad kahjustada tema seedimist, mõjuda halvasti tema kehakaalule või isegi kahjustada tõsiselt armastatud neljajalgse tervist,“ ütleb kaupluseketi KIKA loomaarst ja farmaatsiajuht Kamilė Ausmanė.

 

 

Neljajalgset sõpra kasvatades tuleb silmitsi seista erinevate katsumustega – karvkatte ajamine, seedehäired, erinevad allergiad jne ning kõige levinum probleemide põhjus on just tasakaalustamata toitumine.

 

Valides tuleks pidada silmas probleemi

Ekspert ütleb, et praegu on maiuste valik väga suur. Pakkumisel on ka funktsionaalseid maiusi-lisandeid, mida loomasõbrad saavad valida nii oma lemmiku hellitamiseks kui ka tema tervise huvides. Maiustused-toidulisandid võivad aidata vähendada stressi, tugevdada immuunsüsteemi, väljutada mürke, kaitsta hambaid ja igemeid, tugevdada luid või isegi parandada südame tööd.

 

„On maiuseid, mis sobivad suurepäraselt allergilistele lemmikloomadele – need ei sisalda kanaliha ega muid allergeene, aitavad hoida looma kaalu optimaalsena. Näiteks soovitavad loomaarstid sageli kasutada maiustes kitosamiini, et tagada lemmikloomade maksafunktsiooni toimimine. Samas on kalaga maiused suurepärane igapäevane oomega-3 ja -6 allikas ning on loodud looma immuunsuse tugevdamiseks ja terve organismi talitluse tagamiseks. Samal ajal aitavad looduslikud toidulisandid, nagu mikrovetikad ja rohelise tee ekstrakt, hoida teie lemmiklooma närvisüsteemi ja psühholoogilist funktsiooni, aidata tal toime tulla stressirohkete olukordadega ja vältida stressi kahjulikke mõjusid,“ tutvustab K. Ausmanė laia tootevalikut ja lisab, et need maiuspalad on niiskema ja pehmema tekstuuriga ning neid armastavad ka kõige valivamad lemmikloomad.

Erilist tähelepanu pööratakse valgekarvaliste loomade maiustele

Loomaarst märgib, et kuigi paljudel loomadel esineb mitmesuguseid allergiaid ja rähmaseid silmi, on probleem eriti tuttav valgekarvaliste loomade omanikele – rähm tekitab pruune laike, mis on heledal karvkattel väga hästi näha.

 

„Just valgekarvaliste loomade omanikud on kindlasti aeg-ajalt märganud looma silmade ümber pruune, rähmast põhjustatud laike. Need võivad esineda ka koonul või käppadel. Sel juhul tuleks looma toidulauda rikastada pruunide laikude teket ennetavate lisanditega,” annab nõu K. Ausmanė.

 

Näiteks valgekarvalisi koeri kasvatavatele inimestele soovitab loomaarst pöörata tähelepanu just nendele loomadele mõeldud hõrgutiste sarjale: „Valgekarvaliste koerte maiused võiksid olla rikastatud glükoosamiini, oomega-3 ja oomega-6 lisanditega, teraviljata, et ei põhjustaks allergiat, hoiaks karvkatte ja naha seisukorda. Samuti on oluline meeles pidada, et maiused sisaldavad tasakaalustatud koguses probiootikume, et tagada lemmiklooma soolestikus olevate bakterite tasakaalu, tervisliku soolekeskkonna ja sujuva seedimisprotsessi. Valge karvkattega koerte omanikud peaksid tähelepanu pöörama maiustes sisalduvatele valguallikatele, sest just need aitavad säilitada loomade silmaeritise õiget koostist. Need tasakaalustatud toidulisandid võivad tõhusalt eemaldada pruune plekke silmade, suu ja käppade ümbert.“

Oluline on jälgida maiuste koostist

K. Ausmanė sõnul võivad maiused-toidulisandid olla suurepäraseks vahendiks koera treenimisel, samuti rikastada looma toidulauda kasulike ainetega, parandada karvkatte seisundit, seedimist, aidata reguleerida kaalu, ennetada allergiat, kaitsta kasse karvapallide tekke eest soolestikus. Samas on oluline pöörata tähelepanu maiuste koostisosadele, et need oleksid naturaalsed.

 

„Omanik peaks valima maiused vastavalt oma lemmiku vajadustele, kas soovib teda hellitada või treenida, kartmata kahjustada tema kõhtu, põhjustada allergiat või looma rasvumist,“ märgib K. Ausmanė ja juhib tähelepanu uue põlvkonna funktsionaalsetele maiustele-toidulisanditele. Selliste hõrgutiste põhikoostisosad on lõhe, valge kala, talleliha ja heeringas, samuti vitamiinid, mineraalid ja supertoitudeks nimetatavad koostisosad. Need sisaldavad ka looduslikke kiudaineid, mis aitavad eemaldada organismist šlakke, hõlbustavad roojamist, rikastavad looma organismi seedimiseks kasulike ainetega. Samuti taimi, mis aitavad loomal stressi vältida ja tagavad närvisüsteemi hea toimimise. Õiges koguses oomega-6 ja oomega-3 rasvhappeid hõrgutistes koos looduslike antioksüdantide süsteemiga aitab tagada organismi kaitsefunktsiooni.“

Maius pole toit

Loomaarst K. Ausmanė on märganud, et osa peremeestest kujutab ette, et maius on loomale kui komm lapsele, kuid see pole päris nii.

 

 „Loomulikult rõõmustab maius lemmiklooma, aga samas peab see olema tervislik ja kasulik, seega ärge unustage tähelepanu pöörata maiuste koostisele, et need sisaldaksid võimalikult vähe värvaineid, keemilisi elemente ja muud kunstlikku, valige võimalikult looduslikud tooted,“ rõhutab loomaarst ning lisab, et maiused-lisandid on uudistoode, mis ühendab maiustamise naudingu ja kasu.

 

Looduslike maiuste valik on üsna lai – nagu toitugi, on neid erinevates värvides, suurustes, maitsetes ja kõvadusega, mistõttu soovitab spetsialist pöörata tähelepanu funktsioonile, mida maius täidab, ja valida vastavalt sellele sobivaim.

 

„Valige kõva maius siis, kui soovite lemmikloomale tegevust pakkuda pikemaks ajaks, näiteks kui jätad ta üksi koju. Pehmeid maiuseid peaksid valima need omanikud, kes treenivad oma lemmikuid, kes soovivad pakkuda lemmikloomale maitsvat näksimist jalutuskäikude ajal või võtavad lemmikloomi kaasa väljasõitudele,“ jagab K. Ausmanė soovitusi.

 

Kuid kõige olulisem on meeles pidada, et kuigi maiused võivad rikastada teie lemmiklooma toitumist, ei tohiks need toitu asendada.

 

„Maius on vaid maius, mitte toit, ning seetõttu ei tohiks nendega üle pingutada. Looma igapäevasest toidust peaksid need moodustama umbes 5%,” annab ekspert nõu.

Если бы у вашего питомца были большие пальцы на лапках, он точно следил бы за новостями KIKA. Подпишитесь на рассылку и получите скидку на корзину -20%!