У вас есть вопросы? Свяжитесь с нами: klienditeave@kika.ee или +372 609 0461

Loodusasjad: koera harjutamine tualetiga, isaste territooriumi märgistamine

2018-03-02
Loodusasjad: koera harjutamine tualetiga, isaste territooriumi märgistamine

Kui koju on soetatud koerakutsikas, tekib palju küsimusi, üks aktuaalsemaid  – kuidas harjutada kutsikat spetsiaalse tualetiga. See protsess nõuab palju aega ja kannatlikkust, seepärast peab selleks moraalselt valmis olema.

Kutsika harjutamine tualetiga  

Tihti on koerakutsikaid õpetanud nende looduslikke vajadusi ühes kohas rahuldama ema või aretajad. Sellisel juhul tuleb uuel peremehel lihtsalt leida sobiv koht, millega peab kutsikas harjuma. Kutsika tualeti jaoks mõeldud kohta laotage puhas ühekordne tualeti lapp ja vahetage seda vastavalt vajadusele uue vastu.  Spetsiaalsetes loomatarvete poodides pakutakse laias valikus lappe, mis erinevad enda suuruse ja kihtide arvu poolest – millest sõltub, kui hästi uriin imendub.

Eriti mugav on kasutada mitmekordselt kasutatavaid lappe. Naturaalsest kiust mitmekordseks kasutamiseks mõeldud lapid on väga kvaliteetsed, need võivad imada umbes 1500 ml vedelikku, kuid välispind püsib kuivana, seepärast püsivad kodulooma käpad kuivadena. Eriti ökonoomsed: peale kasutamist tuleb lapp lihtsalt ära pesta.

On võimalik soetada eriti mugava koerte tualeti – naturaalset muru meenutava vaip-tualeti. Samuti võite kasutada ka tualette-aluseid. Tualeti raam kindlustab optimaalse kaitse: isegi väga läbiimbunud lapid püsivad tualeti sees.

Tavaliselt rahuldavad koerad enda looduslikke vajadusi kohe peale magamist, söömist või mängimist. Kui koer hakkab otsima sobivat kohta, tuleb ta juhatada vajaduste rahuldamiseks mõeldud nurka. Peale õnnestunud vajaduste rahuldamist kiitke koera kindlasti, andke talle midagi maitsvat. 

Loomulikult juhtub kõike, koerakutsikas võib mängides unustada end ja „teha loigu“ sinna, kus ta hetkel viibib, kuid selle eest ärge temaga pahandage, sest süüdi võib olla ka peremees, kes ei viinud enda kodulooma õigel ajal selle jaoks mõeldud kohta.

Pidage alati meeles, et vale karistamise tagajärjel võivad koduloomal tekkida käitumishäireid, mis võivad segada tema kasvatamist hilisematel vanuseperioodidel. Oluline on mitte karistada kutsikat paari tunni möödumisel looduslike vajaduste rahuldamisest vales kohas, kuna kutsikas ei saa aru, miks teda karistatakse, pikapeale võib see aga kutsuda esile käitumishäireid, mille parandamine võib osutuda väga raskeks.  

Kui jõuab kätte aeg, mil kutsikat võib juba välja viia, võib teda hakata vähehaaval võõrutama kodus looduslike vajaduste rahuldamisest. Alguses võib kutsikal olla raske aru saada, kuidas õigesti käituda, seepärast kiirustab ta peale jalutamist ikkagi koju, kus ta siis enda lapil „asju ajab“. Varuge kannatlikkust ja pikendage vähehaaval enda jalutuskäikusid väljas, kutsikal on vaja keskkonnaga tutvuda, nuusutada läbi territoorium ja teiste koerte märgistuskohad, siis ta saab aru, et ka väljas saab enda vajadusi rahuldada.  Kui see lõpuks juhtub – kiitke teda kindlasti ja kostitage maiuspalaga

Kodus märgistab territooriumi täiskasvanud koer

Vahel juhtub nii, et täiskasvanud koer hakkab ootamatult kodus territooriumi märgistama. Vahel võivad seda põhjustada tervisehäired, seepärast, märgates koera ebatavalist käitumist, tuleks pidada nõu veterinaariga. Koera territooriumi märgistamist võib mõjutada hormoon testosteroon – märgistades püüab koer maskeerida võõraid lõhnasid enda omadega. See vähendab tema ärevust. Kõige sagedamini tekib selline probleem domineerivate isaste vahel – nad käituvad nii siis, kui tunnevad ärevust, kui koju asub elama teine koduloom või naabrusesse tekib domineeriv konkurent. Vahel tekib soov märgistada enda kodust territooriumi seoses emaste jooksuajaga, paaritumisega, lahkuminekuga peremehest, kui külas käivad enne nägemata inimesed või peale veterinaari külastamist. Märgistamist soodustavad stressiolukorrad.

Mida siis teha? Sellise probleemi vältimiseks tulevikus soovitavad veterinaarid kastreerida noori isaseid koeri. Nii väheneb tõenäosus, et koer hakkab märgistama territooriumi kodus, kuid väljas märgistab ta harjumuspäraselt edasi.  

Kui märkate, et koer on hakanud kodus territooriumi märgistama, tuleb teda kõigepealt karistada.  Kuid tähtis on teha seda kohe, nii kaua, kui koer on „kuritööpaigas“, vastasel juhul ei saa ta aru, miks Te pahane olete.  

Väga tähtis on „märgistatud“  kohad hoolikalt ära puhastada, sest tundes enda lõhna, märgistab koer seda kohta uuesti. Spetsialiseeritud loomatarvete kauplustes KIKA saab soetada uriini lõhna ja plekke eemaldavaid vahendeid URINE OFF. Harilikud puhastusvahendid ainult maskeerivad ebameeldivaid uriinilõhnu erinevate kunstlõhnadega, kuid URINE OFF lagundab kuivanud uriinihapete kristalle, mis on peamised koduloomade kibeda uriini lõhna põhjustajad.  

Märgistamise vältimiseks võib proovida spetsiaalseid koerte mähkmeid TRIXIE. Neid on koduloomal mugav kanda, kuna need ei piira liigutusi, seepärast võib diivaninurga märgistamise ahvatluse tekkimisel tõsta koer jalga, kuid diivan püsib kuivana, kogu vedelik jääb aga mähkmetesse. 

Mitmekordselt kasutatavad mähkmed HIPPIE PET – on kiire ja mugav lahendus, mis ei lase koduloomal kodus urineerida. Erksate värvidega ja lõbusa disainiga mitmekordselt kasutatavad mähkmed mitte ainult ei teeni efektiivselt vaid näevad ka meeleolukad välja!

Если бы у вашего питомца были большие пальцы на лапках, он точно следил бы за новостями KIKA. Подпишитесь на рассылку и получите скидку на корзину -20%!