У вас есть вопросы? Свяжитесь с нами: klienditeave@kika.ee или +372 609 0461

Lemmikloomale supluse ja puhkusega kaasnevad ohud, mille peale harva mõeldakse

2023-06-18
Lemmikloomale supluse ja puhkusega kaasnevad ohud, mille peale harva mõeldakse

Suvi on loomaomanike ja nende lemmikute jaoks meelelahutuse aeg. Suplus, liivas hullamine ja muud lõbustused käivad sooja aastaajaga lahutamatult kaasas, kuid tasub meeles pidada, et vahva puhkuse kõrval varitsevad looduses ka teatud ohud.

 

 

Nagu ütleb KIKA esindaja Ksenia German, on suplus palaval päeval suurepärane viis end jahutada, aga ujumiskoht tuleb valida vastutustundlikult ja koju tagasi jõudes tuleb lemmiklooma hügieeni eest õigesti hoolt kanda. Ta annab nõu, kuidas seda teha ja millele peaksid loomaomanikud iseäranis tähelepanu pöörama.

 

Kuumaoht ja lahendused

 

„Kui lähete päikese kätte mõnulema, ärge unustage nii ennast kui ka lemmiklooma päikesekiirguse eest kaitsta. Koerad ja kassid võivad samuti üle kuumeneda ning saada soojarabanduse, sellepärast eelistage võimaluse korral puhkamist varjus või võtke kaasa vari, mille alla päikese eest peitu pugeda. Kuuma eest aitab kaitsta ka müts ning jahutust võimaldavad spetsiaalselt selleks välja töötatud jahutavad matid, samuti jahutavad vestid ja rätikud,“ väidab Ksenia German. Rätikud tuleb märjaks teha ning loomale selja, pea ja otsmiku peale panna. Need jahutavad meeldivalt ning võivad vajaduse korral aidata ka karva kuivatada ja niiskust imada, kui loom saab märjaks. Vest hoiab optimaalset kehatemperatuuri, aidates nõnda kergemini kuumust taluda. Ekspert meenutab, et kuuma eest on oluline kaitsta ka käppasid – tuline liiv võib neid kahjustada, sellepärast on soovituslik kasutada kaitsvat käpabalsami: „Nii nagu inimesel on valus kuumal liival kõndida, samuti ka loomal, seega tuleb käppasid võimalikult hästi kaitsta ja hiljem ka niisutada.“

 

Ühtlasi soovitab ta hankida vee pinnal püsivaid mänguasju: „Nõnda saab ka loom jahutust ja koos veedetud aeg on märksa lõbusam.“

 

 

Veekogud

 

„Uurige eelnevalt kindlasti, kas veekogu, mille äärde lähete, sobib üldse supluseks. Isegi kui olete veendunud, et sealne vesi on puhas, ärge lubage lemmikloomal seda juua. Neljajalgsete jaoks on eriti ohtlik „õitsev“ vesi, kuid palju baktereid leidub ka mujal, sellepärast kandke alati kaasas mageda veega täidetud joogipudelit,“ rõhutab Ksenia German ja lisab, et mugavad on sellised joogipudelid, millel on lisaks kausikujulisele osale, kust lemmikloom saab mugavalt juua, ka lukustussüsteem, mis võimaldab veejäägi tagasi valada.

 

Võib küll kõlada ülepaisutatult, aga selliseid juhtumeid, kus loomad vigastavad end inimeste vastutustundetult jäetud asjade pärast, tuleb ette üsna sageli. Ebameeldivate ootamatuste vältimiseks tasub rand, kaldapealne või puhkekoht Ksenia German sõnul saabudes üle vaadata, sest vastutustundetud suvitajad jätavad endast tihtipeale maha klaasikilde. Neid võib leiduda ka vees. Ta juhib tähelepanu sellele, et nii teie kui ka lemmikloomad võivad end vigastada, seepärast tuleb ka puhates säilitada valvsus.

 

 

Hinnake puhkekohta

 

Ekspert juhib tähelepanu ka sellele, et hinnata tasub sedagi, kas kavatsete aega veeta rohul või liival. Aasadel tegutsevad puugid, seepärast kui teate, et lähete rohu sisse aega veetma, on väga oluline kanda hoolt nii enda kui ka lemmiklooma puugikaitse eest.

 

Veel üks tähtis aspekt, mille peale vähesed mõtlevad, on Ksenia German väitel liivarand ja seal lemmiklooma varitsevad ohud. „Kui kavatsete liivarannas aega veeta, tasub kaasa võtta lemmikloomade jaoks ette nähtud aluselist vett ja vatipadjakesi, sest kui lemmikloomale satub liiv silma, võib see valus ja ärritav olla. Sellisel juhul võib aidata aluseline vesi, millega saab silmad ära puhastada ja põletikulisi reaktsioone ära hoida,“ jagab Ksenia German soovitusi.

 

Aluseline vesi võib Ksenia German sõnul suurepäraselt ära kuluda ka pärast lemmiklooma suplust veekogus.

 

 

Aluselise veega on soovituslik puhastada lemmiklooma silmad ja kõrvad. Ülejäänud keha ja karv tasub pesta kolmeetapilise süsteemiga: kõigepealt puhastame karva ja naha, teise etapina lisame funktsiooni ja lõpetuseks lukustame toidetud karva. Veekogudes ujumisele järgnev kodune pesu võib aidata kaitsta vees levivate haiguste eest. Kõige populaarsemate vees levivate loomahaiguste sekka kuuluvad leptospiroos ja giardiaas, ent lemmikloomad võivad saada ka sinivetikamürgituse, nahainfektsiooni ja parasiitidega nakatuda,“ hoiatab Ksenia German.

 

Kui täheldate looma ebatavalist käitumist, selliseid sümptomeid nagu kõhulahtisus, oksendus, koordinatsioonihäired või loidus, soovitab Ksenia German viivitamatult veterinaararsti poole pöörduda, sest õigel ajal abi saamata võib olukord lõppeda tõsiste tervisehäiretega.

 

 

Kuumus kahjustab karva väljanägemist

 

Ksenia German juhib tähelepanu sellele, et suvel tekib paljudel loomaomanikel soov lemmiklooma karva drastiliselt kärpida, arvates, et nõnda kaitsevad nad looma kuuma eest, ent seda ei tasu teha.

 

„Päikesekuumuse, ebapuhta vee ja higi mõjul lemmiklooma karv tõesti nõrgeneb ja lõheneb, kuid seda tuleb taastada, aga mitte eemaldada,“ kinnitab Ksenia German ja tuletab meelde, et terve ja särava karva eest aitab hoolt kanda igapäevane kohane hooldus.

 

„Tooge lemmikloom vähemalt kord kuus juuksurisse mitte ainult pessu, vaid ka lõikusele. See aitab ka kuuma eest kaitsta. Iga nädala või kahe tagant vannitage oma neljajalgset sõpra ise kodus, kuid kasutage kindlasti loomadele ette nähtud naturaalset kosmeetikat, kus ei ole SLS-i, parabeene, silikooni ega mineraalõlisid. Puhastage aluselise veega hoolikalt lemmiklooma silmad ja kõrvad,“ kordab Ksenia German.

 

 

Lemmiklooma õige pesu

 

Ekspert lisab, et lemmiklooma vannitamine võib suvel kujuneda toredaks meelelahutuseks: „Kui on soe, võite oma neljajalgset sõpra pesta hoovis. Seda ei pea tegema vannis. Selline pesu võib nii lemmikule kui ka loomaomanikule pakkuda palju rõõmu.“

 

Ksenia German sõnul koosneb lemmiklooma õige pesu kolmest etapist: kõigepealt kasutatakse sügavuti puhastavat šampooni, mis eemaldab mustuse ja rasu, teise sammuna kasutatakse funktsionaalset, näiteks niisutavat, toitvat või keratiiniga rikastatud šampooni ning viimaks kasutatakse palsamit, mis fikseerib tulemuse ja aitab säilitada karva niiskustaseme.

 

„Suvel on teises ja kolmandas etapis soovituslik täiendavalt kasutada ka eliksiire – naturaalseid eeterlike õlide komplekse, mida on täiendatud vitamiinide ja aminohapetega. Eliksiirid võivad intensiivselt niisutada, toita, taastada kahjustunud ja läike kaotanud karva, edendada selle kasvu või koguni aidata ära hoida kõõma teket. Soojal ajal on see iseäranis vajalik,“ märgib Ksenia German.

 

Ksenia German väitel on lemmiklooma ilusa karva jaoks väga olulised muudki peale väliste tegurite: „Lemmiklooma tervise valemi moodustavad 20% ulatuses igapäevane hooldus ja 80% ulatuses tasakaalustatud toitumine, sellepärast tuleb vastutustundlikult valida nii kosmeetikavahendeid kui ka toitu – tuleb hoolt kanda, et neljajalgne sõber saaks toiduga kõiki vajalikke aineid, vitamiine ja mineraale.“

 

Ta ütleb kokkuvõtteks, et looduses varitsevad ohud ei tohiks loomaomanikke heidutada suveseiklusi ette võtmast: „Kui valmistute nendeks kohaselt, võite julgelt koos oma neljajalgse pereliikmega puhkust veeta ning päikest, suplust ja teineteise seltskonda nautida. Kui kannate lemmiklooma tervise ja turvalisuse eest armastusega hoolt, on teil veel pikki aastaid truu ja õnnelik sõber.“

 

 

 

Если бы у вашего питомца были большие пальцы на лапках, он точно следил бы за новостями KIKA. Подпишитесь на рассылку и получите скидку на корзину -20%!