У вас есть вопросы? Свяжитесь с нами: klienditeave@kika.ee или +372 609 0461

Kutsikate eritoitumine

2016-12-15
Kutsikate eritoitumine

Kui olete vastutav veel väga noore koera hooldamise eest tema esimestel elukuudel, teate ilmselt, et väga tähtis on luua sobiv toitumisrežiim. Sünnist kuni 12. kuuni vajavad kutsikad eritoitumist. Milline see on? Loe kasulikke nõuandeid.

Esimesed 2 nädalat: piim

Esimestel nädalatel toituvad kutsikad üksnes emapiimast. Selles on rohkelt kasulikke aineid, mida kutsikas vajab, et temast saaks tugev ja terve koer. Kui kutsikate pesakond on tavapärane (3–6) ja koeraemal on piisavalt piima, soovitatakse kutsikaid lisapiimaga söötma hakata siis, kui nad on kahe nädala vanused. Kui pesakond on suur (10–12) või emal ei jätku piima, hakake kutsikaid piimaasendajatega söötma juba esimesest nädalast. Kõige mugavam on seda teha spetsiaalse pudeliga.

Võõrutamine

Üleminek piima baasil toitumisest tahke toidu juurde on järkjärguline protsess, mida nimetatakse võõrutamiseks. See algab tavaliselt, kui kutsikas on nelja nädala vanune. Siis soovitatakse kutsikat hakata vähehaaval toitma kuivtoiduga. Alguses on kuivtoitu soovituslik vees või piimasegus leotada ja pudruks hõõruda. Kui näete, et kutsikas tunneb juba ema kausi juures huvi kuivtoidu vastu, pange talle kaks taldrikut: nii kuiva kui ka leotatud (pudruks hõõrumata) toiduga. Kutsikas hakkab vähehaaval ka kuiva toitu krõmpsutama.

6–8 nädala vanusele kutsikale hakake andma spetsiaalselt selles vanuses loomadele mõeldud kuivtoitu. Selline toit sisaldab üldiselt rohkem valke ja kaloreid ning on rikastatud väärtuslike vitamiinide ja mineraalidega (nt kaltsiumiga), et tagada kutsika õige areng. Mõnele toidule on lisatud immuunsüsteemi tugevdavaid antioksüdante või kuseteedele olulisi mineraale. Võite kutsikale anda nii kuiva kui ka märga toitu (konserve). Kuivtoit koosneb väikestest graanulitest, tänu millele on lihtne selle normi määrata. Konservtoitu on kerge närida ja kutsikad armastavad seda väga. Teie lemmiklooma vajadustest oleneb, milline toit valida, kuid kui soovite, võite kutsikat sööta nii kuiv- kui ka konservtoiduga. Samuti võite vahel harva anda toorest hakkliha.

Millal hakata andma täiskasvanud koerte toitu?

Kui koer saab täiskasvanuks ning ei vaja enam kasvu ja arengu stimuleerimiseks täiendavaid kaloreid ega toitaineid, peab ka tema toitumine muutuma. Tavaliselt minnakse uue, täiskasvanud koera toidule üle, kui loom on 12-kuune. Milline toit valida, sõltub nii koeratõu suurusest kui ka toidu tootjast. Kõige mugavam on osta sama tootja toitu, millega te söötsite kutsikat tema esimestel elukuudel. Siis on üleminek sujuv ning lemmikloomal on kõht täis, ta on terve ja õnnelik.

Konsulteeris KIKA loomahooldusspetsialist Kamilė Ausmanė

 

Если бы у вашего питомца были большие пальцы на лапках, он точно следил бы за новостями KIKA. Подпишитесь на рассылку и получите скидку на корзину -20%!