У вас есть вопросы? Свяжитесь с нами: klienditeave@kika.ee или +372 609 0461

Kontrollige: kas olete kindel, et teate kõige tähtsamaid lemmikloomade hügieenireegleid?

2022-05-04
Kontrollige: kas olete kindel, et teate kõige tähtsamaid lemmikloomade hügieenireegleid?

Lemmiklooma õige hügieen on tema hoolitsetud välimuse lahutamatu osa, kuid see on äärmiselt tähtis ka lemmiklooma tervisele. Statistika näitab, et enam kui 80% üle kolmeaastastest koertest kannatavad igemehaiguste all ning nahahaigused on samuti väga levinud.

 

KIKA juuksur Svetlana Samsonova märgib, et lemmiklooma tervise ja ilu alus on tasakaalustatud toitumine ja regulaarsed hügieeniprotseduurid, mida tehakse Tauro Pro Line looduskosmeetikat kasutades. Ekspert räägib, milline peaks välja nägema üks korralik lemmikloomade hügieenirutiin ning mis reedab tema hooletusse jätmist ja võimalikke haigusi.

 

 

Regulaarne pesemine ja karvkatte lõikus

 

K. Ausmanė sõnul on regulaarne pesemine üks peamisi lemmikloomade hügieenireegleid, mis aitab hoolitseda terve ja läikiva karvkatte eest. „Olenemata aastaajast tuleb lemmikloomi pesta regulaarselt kodus ja viia juuksurisse. Kutsikad, kelle karvkatet tuleb lõigata, peaksid juuksuris käima korra kuus, neid, kes ajavad karva, võiks kodus veelgi sagedamini pesta,“ sõnab ekspert ja lisab, et kõige sobivam selleks on TPL looduskosmeetika, mis ei sisalda silikoone, parabeene ega muid keemilisi lisandeid. Need loovad küll lühiajalise läikiva karvkatte efekti, kuid teevad karvale pikemas perspektiivis rohkem kahju kui kasu.

 

Ta juhib tähelepanu sellele, et pikakarvalisi koeri tuleb juuksurisse viia sagedamini kui kord kuus. Kui te ei soovi seda teha, siis peate karvkattele rohkem tähelepanu pöörama kodus ehk koera pesema ning harja ja kammiga kammima. Vajaduse korral võib kasutada furminaatorit või kummikinnast, mis sobib ka lühikarvalistele.

 

 

Väga sobilik on kasutada furminaatoreid ja tugevaid fööne, mis eksperdi sõnul kestavad lemmiklooma karvkatte hoolduseks pikka aega ehk 12–14 aastat. Samuti lühendab see kuivamisaega ja aitab saavutada tulemusi, mida majapidamises kasutatava fööniga pole võimalik saavutada.

 

 

Kui lemmikloom ajab palju karva, soovitab ekspert hinnata ka tema toitumist. „Isegi kui lemmiklooma toitumine on tasakaalustatud, võib tal olla puudus toidulisanditest, mis on kasulikud nahale ja karvkattele,“ märgib ekspert. Kui aga toitumine on tasakaalustatud, kasutate toidulisandeid ja looduskosmeetikat, kuid karvkate on ikka jõuetu või lausa hõre, siis pöörduge spetsialistide poole, sest see võib olla märk mõnest tõsisemast haigusest.

 

Koolitused lemmiklooma karvkatte hooldamiseks

 

Juuksur on märganud, et väga tähtis on harjutada lemmiklooma vannitamisega juba väga noores eas. Esimese vannitamise võib teha kolm nädalat pärast kohustuslikke vaktsineerimisi. Kuid mitte kõik omanikud ei tea, milliseid vahendeid tuleks oma lemmikloomal kasutada, mis tema karvkatte tüübile sobib ja kuidas see mitmeastmeline protsess õigesti läbi viia. Sellisel juhul saab abi loomakasvatajatele mõeldud koolitustelt.

 

„Loomahoolduse tähtsamad reeglid saab hõlpsasti selgeks koeraomanike kursustel. Nende käigus saab omanik lisaks üldistele teadmistele ka personaalset nõu oma lemmiku kohta. Professionaalne koolitaja valib välja teie lemmiku karvaga sobiva kosmeetika ja näitab, kuidas seda kasutada. Samuti selgitab spetsialist, milliseid vahendeid kasutada lemmiklooma kammimisel, kuidas lõigata küüsi nii, et loom ei saaks viga, kuidas hoolitseda kõrvade ja silmade eest ning kuidas teha hügieenilist lõikust olenevalt lemmiklooma tõust,“ räägib S. Samsonova.

Terved hambad tagab õige toitumine, närimismaiused ja suuhügieen

 

Eksperdi sõnul aitavad lemmiklooma suuhügieeni tagada tasakaalustatud toitumine, regulaarne suu ja hammaste puhastamine ning närimismaiused. S. Samsonova sõnul ennetab vastutustundlik hooldus parodontiiti, igemepõletikku ja muid hammaste ning igemete haigusi ja kaitseb hammaste enneaegse väljalangemise eest.

 

„Valige ka hammaste hoolduseks looduslikud tooted, võttes arvesse lemmiklooma vajadusi. Kui te ei tea täpselt, mida teie lemmikloom vajab, pidage nõu spetsialistiga. Kui te ei pese lemmiklooma hambaid, võite lisada tema joogivette spetsiaalset hambahügieenivedelikku ja pakkuda talle närimismaiuseid, mis kaitsevad hambaid ja igemeid,“ soovitab ekspert.

 

„Suured koerad närivad konti, seetõttu on neil üsna terved hambad, sest need puhastuvad loomulikul teel. Väikest tõugu koertel, kes midagi ei näri, on aga sageli palju hambakivi. Sel juhul võite proovida hammaste puhastamist ultraheliseadmega – tegemist on tõhusa protseduuriga, mida tehakse tuimastuseta ja mis aitab lahti saada hambakivist. Pärast seda protseduuri tuleks hammaste hügieenihooldust ehk hambapesu kodus teha üks kord nädalas,“ ütleb suuhoolduse ekspert.

 

S. Samsonova sõnul võib lemmiklooma halb hingeõhk tähendada nii kehva hooldust kui ka haigusi ning valulikke, punetavaid, paistes igemeid.

Küüsi tuleb lõigata kõigil

 

Rääkides lemmiklooma küünte hooldamisest, rõhutab ekspert, et umbes 2–4 nädala tagant on nende lõikamine vajalik kõigile, välja arvatud juhul, kui koer need joostes ära kulutab. „Küüned ei tohiks toetuda maapinnale ega olla liiga pikad, nii et koer saaks kõndida käppadel, mitte küüntel.“

 

K. Ausmanė toob välja, millised on sobivad küünehooldusvahendid: „Käärid peavad olema roostevabast terasest ja käeulatuses peab alati olema ka verejooksu peatamiseks kasutatav pulber.“ Koduseks hoolduseks piisab sellest täiesti, kuid küüsi saab regulaarselt lõigata ka juuksuris.

 

100% tulemus: 80% toitumine ja 20% hooldus

 

Ekspert märgib, et lemmiklooma hügieeni puhul on ühtviisi tähtis hoolitseda tema karvkatte ja naha, aga ka silmade, kõrvade, küünte ning hammaste eest ja soovitud tulemuse valem on 80% toitumine ning 20% hooldus, mille regulaarsus on ülitähtis.

 

„Mõningaid protseduure tuleb teha iga päev, teisi aga vaid kord kuus. Kokkuvõttes – mida ei tohiks unustada?

  • Iga päev on tähtis puhastada lemmiklooma silmi ja teda kammida – nii eemaldate kogunenud mustuse ja väljalangenud karvad ning masseerite nahka.
  • Kord nädalas on soovitatav puhastada lemmiklooma hambaid, teda vannitada ja seejärel kõrvu puhastada.
  • Iga kuu on tähtis lõigata küüsi ning teha professionaalne karvalõikus ja vannitamine. Professionaalide tehtavad protseduurid taastavad lemmiklooma karvkatte, niisutavad tugevalt karva ja elavdavad karva värvi,“ võtab S. Samsonova kokku lemmiklooma hooldusrutiini.

Если бы у вашего питомца были большие пальцы на лапках, он точно следил бы за новостями KIKA. Подпишитесь на рассылку и получите скидку на корзину -20%!