У вас есть вопросы? Свяжитесь с нами: klienditeave@kika.ee или +372 609 0461

Ka lemmikloomad vajavad vitamiine

2018-08-22
Ka lemmikloomad vajavad vitamiine

Inimeste toitumisharjumused on kiirelt arenenud tervisliku elustiili poole ning üha enam tähelepanu pööratakse toodete toiteväärtusele, koostisosadele ja päritolule, eesmärgiga varustada oma organismi vajalike vitamiinidega. Kuid tihtipeale ei esitata samu nõudmisi oma lemmikloomade toidule. Lemmikloomapoodide KIKA veterinaari Kamille Ausmane sõnul on põhjuseks vähene teadlikkus ning müüt, et lemmiklooma menüü võib koosneda ükskõik millest.

Sinu lemmik vajab sarnaselt sinule vitamiine

KIKA poolt läbi viidud uuringust* selgub, et 43% eestlastest omab mingit liiki lemmiklooma ning kõige populaarsemad lemmikud on loomulikult koerad ja kassid. Kuid hoolimata sellest, et 57% lemmiklooma omanikest märkisid, et lemmikule toiduvalimise juures peavad kõige olulisemaks toidu kvaliteeti, selgus uuringust, et vaid 5% omanikest on oma lemmiku menüüsse lisanud vitamiinid.
Veterinaari sõnul on lemmikloomal võimalik saada kõik vajalikud vitamiinid ning mineraalid kätte igapäevasest toidust, kui selleks on kõrgekvaliteediline ehk super premium toit. Kuid nendele loomadele, kellele söödetakse põhiliselt inimeste endi toidujääke, peaks lisaks andma nii-öelda multivitamiine, mida saab soetada veterinaari käest. „Me loeme hoolikalt toodete silte, kui valime endale süüa, et tagada tervislik menüü. Sama peaksime tegema ka valides oma lemmikule sobivat toitu, sest samamoodi sõltub nende tervis õigest toitumisest,“ sõnas Ausmane.

Suur osa inimesi ei tule selle pealegi, et erinevatele kassi- ja koeratõugudele on loodud just nende omadustele sobivad toidud. Seega toit, mis annab kõik vajaliku näiteks takiskoerale ei pruugi sobida saksa lambakoerale. „Kui valime oma lemmikule toitu, peame arvestama nende tõule iseloomulike omaduste ja oodatava elueaga. Seetõttu on hea mõte valida oma lemmikule toit spetsiaalsetest lemmikloomapoodidest, kus selle valdkonna spetsialistid oskavad nõu anda,“ märkis Kamille Ausmane, „tänapäeva super premium kvaliteediga toidud tagavad teaduse ja looduse tasakaalu lemmikloomatoidus.“
Lisaks ei tohiks lemmiklooma omanikud valida „naturaalne“ ja „orgaaniline“ märgistega toitu, süvenemata selle koostisosadesse. Tihtipeale on tegemist turundustrikiga, mille eesmärk on muuta toit klientidele atraktiivsemaks. „Märge „naturaalne“ peaks tähendama, et kõik toidu koostisosad on kasvatatud ilma kemikaalidete ja et toit ei sisalda toiduvärve, maitsetugevdajaid ega mitmesuguseid lisaaineid peale vitamiinide ning mineraalide. Kuid kui tooteinfo sisaldab midagi nendest ainetest, ei ole tegemist naturaalse toiduga. Sarnaselt, kõik toidud, mis on märgitud kui orgaanilised, peavad omama spetsiaalse sertifikaadi logo,“ annab Ausmane nõu, „lemmikloomapoe spetsialistid oskavad aidata mõista, milliseid aineid toit sisaldavad.“

* 2018 aasta mais viis Kika Group tellimusel BERENT Research Baltic läbi avaliku küsitluse eestlaste lemmikloomapidamise harjumuste kohta. Küsitluses osales 1000 eestlast vanusevahemikus 18-65.

Если бы у вашего питомца были большие пальцы на лапках, он точно следил бы за новостями KIKA. Подпишитесь на рассылку и получите скидку на корзину -20%!