У вас есть вопросы? Свяжитесь с нами: klienditeave@kika.ee или +372 609 0461

Ülekuumenemine tabab igal aastal üha rohkem loomi. Kuidas neid kaitsta?

2022-07-07
Ülekuumenemine tabab igal aastal üha rohkem loomi. Kuidas neid kaitsta?

Nagu inimest, nii ohustab ka lemmiklooma kuumal suvepäeval ülekuumenemine, kuid tema ei saa ise enda eest hoolitseda – seda peab tegema peremees. Veterinaarid märgivad, et loomade ülekuumenemise juhtumeid esineb igal aastal aina enam. Kui ei jõuta õigel ajal reageerida, võib see lõppeda isegi surmaga.

 

Juhul kui lemmikloom muutub loiuks või hakkab ebatavaliselt käituma, vajab ta viivitamatult jahutust ja värskendust. Kui olukord ei lähe paremaks, tuleb kohe spetsialistide poole pöörduda. Ent KIKA esindaja, jaemüügijuht Ksenia German märgib, et ülekuumenemist on lihtne vältida, kui rakendada ennetusmeetmeid ja oma neljajalgse sõbra eest kohaselt hoolt kanda.

Hoolitsege palava ilmaga lemmiklooma reisiohutuse eest

 

Ksenia German juhib tähelepanu sellele, et eriti sageli esineb juhtumeid, kus loom kuumeneb palaval suvepäeval üle, sest ta on üksi autosse jäetud. „Autos on kuumal suvepäeval ülimalt lämbe. Isegi kui auto seisab varjus, võib looma ikkagi tabada kuumarabandus, sellepärast ei tohi lemmiklooma üksi jätta. Isegi siis, kui lähete lühikeseks ajaks ära, jätate aknad paokile ja panete loomale vett, ei pruugi see suure kuumusega lemmiklooma päästa,“ täheldab ekspert.

 

K.German sõnul on üks tähtsamaid asju, et alati oleks kaasas puhas joogivesi. „Ükskõik, kas lähete jalutama või autoga sõitma, võtke alati kaasa puhta veega täidetud reisi-jooginõu. Palava ilmaga võtab pererahvas oma lemmikloomad tihtipeale kaasa veekogu äärde, kuid on oluline mõista, et selle vesi ei pruugi joomiseks sobida – lemmikloom võib sealt saada baktereid ja hiljem end halvasti tunda, tal võib tekkida allergiline reaktsioon või kõhulahtisus, iseäranis kui vesi n-ö õitseb,“ märgib ta ja lisab, et tänapäeval on võimalik soetada moodsad joogianumad, millel on leket takistav lukustussüsteem ja tagasivoolufunktsioon, mis võimaldab vee tagasi jooginõusse valada, kui lemmikloom ei joo kõike ära.

Väljasõidu korral vee äärde peaks loomaomanik teadma ka seda, kuidas ohutult suplust nautida. „Kui lasete oma lemmikloomal vees pladistada, saab ta vaid poolenisti märjaks. Oluline on ka tema pea märjaks teha, sest see kaitseb võimaliku päikesepiste ja kuumarabanduse eest,“ soovitab German ja märgib, et supluse võivad vahvamaks muuta vee pinnal püsivad lelud, mis sobivad vees mängimiseks.

 

Jahutusvahendid kuluvad marjaks ära

 

Ekspert ütleb, et nii kodus kui ka reisil võivad marjaks ära kuluda spetsiaalselt loomadele loodud jahutavad vahendid, nagu niisked rätikud ja jahutusmatid. Viimaseid võib kasutada lihtsalt kodus või lamamisasemele, kuuti või autosse laotatuna. Need hoiavad palaval päeval kehatemperatuuri normis. Jahutus toimub keha kontakti kaudu matiga. Elektrienergiat ega vett ei ole vaja.

 

Kui teile meeldib lemmikloomaga rännata, võib teekonna mõnusamaks muuta ka kasti külge kinnitatav ventilaator. Ühtlasi esitleb ekspert uudistoodet – jahutavat lakkumismatti, kuhu saab hõõruda mõnda maiuspala ja mati siis külmutada ning hiljem lemmikloomale justkui jäätist nautida anda.

 

Ksenia German väitel tasub just eriti reisile kaasa võtta spetsiaalsed rätikud, mis tuleb märjaks teha ning loomale selja, pea ja otsmiku peale panna. „Need jahutavad meeldivalt ning võivad vajaduse korral aidata ka karva kuivatada ja niiskust imada, kui loom saab märjaks.“

 

Samuti on saadaval jahutavad lamamisasemed ja kaelarihm-vestid. „Jahutaval lamamisasemel on mõnus ja mugav lesida isegi palava ilmaga. Märjaks saades kuivab see väga kiirelt. Kaelarihm-vest sobib suurepäraselt aktiivsematele loomadele – see hoiab kehatemperatuuri optimaalsena näiteks trenni ja dresseerimise ajal ning erinevatel võistlustel osaledes, aidates nõnda kergemini kuuma taluda,“ tutvustab veterinaar.

 

Ekspert hoiatab, et kõik jahutavad vahendid on eriti olulised nende koerte jaoks, kellel on keerukas hingamissüsteem (näiteks kääbusspits, chihuahua ja Cavalier King Charlesi spanjel), sest neil võivad sõõrmed ja aju kuuma pärast tursuma hakata ning koerad võivad isegi surra.

Kandke hoolt igakülgse päikesekaitse eest

 

K. German räägib, et ehkki Eestis ei ole see veel kuigi populaarne, kaitsevad loomi otsese päikesekiirguse eest ka mütsid. Riikides, kus kuumus valitseb aasta ringi, kannavad koerad nii mütse kui ka jalatseid, mis kaitsevad tulise sillutise eest.

 

Kuumenenud maapind võib kahjustada lemmiklooma käppi, sellepärast soovitab ekspert neid soojal aastaajal niisutada salviga, mis kaitseb nahka kuumuse ja lõhenemise eest. „Lemmikloomade käpad ei kannata mitte ainult külma ja talvel teele puistatava soola pärast – ka suvel muutuvad need kuuma toimel kuivaks ja praguliseks, mistõttu neid tuleb niisutada. Kui viibime kaua päikese käes, võivad käpad isegi ära põleda ja seejärel kõvasti valu põhjustada – siis hakkavad koerad neid lakkuma ja tekivad haavad. Aga spetsiaalsed käpasalvid kaitsevad neid kuuma ja kuivuse eest ning aitavad niiskust säilitada,“ ütleb loomaarst.

 

Ühtlasi märgib ekspert, et uue hooaja – suve – algus on võrratu aeg uuendada nii enda kui ka lemmiklooma garderoobi. Siin tasub aga meeles pidada ühte asja – „Kui olete otsustanud oma neljajalgse sõbra kappi täiendada, ärge unustage suviste rõivaste ja aksessuaaride kõrval, et päike ei rõõmusta meid suvel päris iga päev, sellepärast peab teie loendisse kindlasti kuuluma ka vihmamantel,“ soovitab German.

 

Если бы у вашего питомца были большие пальцы на лапках, он точно следил бы за новостями KIKA. Подпишитесь на рассылку и получите скидку на корзину -20%!