У вас есть вопросы? Свяжитесь с нами: klienditeave@kika.ee или +372 609 0461

Soojem ilm tähendab rohkem aega väljas: ideed, mida teha õues koos oma lemmikloomaga

2023-04-11
Soojem ilm tähendab rohkem aega väljas: ideed, mida teha õues koos oma lemmikloomaga

Kui termomeetri näit üles hüppab, täituvad tänavad üha enam jalutajatega ning loodus kutsub neljajalgsete sõpradega pikematele jalutuskäikudele.

 

Eestis on rohkesti parke, mis sobivad suurepäraselt aja veetmiseks lemmikloomaga metsas, mererannas või kasvõi soodes ning mõnusa ilmaga saab nautida aktiivsemat tegevust, kuid oluline on meeles pidada, et nendeks tuleb korralikult valmistuda.

 

KIKA jaekaubanduse osakonna juhataja Ksenia German räägib, mida koos ette võtta ja millele peaksid loomaomanikud kevadiste reiside planeerimisel tähelepanu pöörama.

 

 

Jalutuskäigud asenduvad matkadega

 

Ksenia Germani sõnul on jalutuskäigud igapäevarutiini meeldivaim osa, kuid tavapärased rajad võivad ajapikku igavaks muutuda nii endale kui ka lemmikloomale, mistõttu võib neid matkadega mitmekesistada.

 

„Matkamine on suurepärane võimalus nii looduse nautimiseks kui ka trenni tegemiseks, kuid kui otsustad seda teha koos lemmikloomaga, siis on soovitatav ennekõike läbida planeeritud marsruut ilma loomata ja kontrollida, kas seal on mugav koos loomaga liikuda. Oluline on meeles pidada, et matka raskusaste peab vastama lemmiklooma füüsilise vormi tasemele,“ soovitab Ksenia German, lisades, et oluline pole ainult lemmiklooma ettevalmistus, vaid ka õigesti valitud jalutustarvikud, mis pakuvad mugavust nii lemmikloomale kui omanikule.

 

Kui teie koer või kass on väike ja väsib kiiresti, soovitab Ksenia German valida lemmiklooma kandmiseks seljakoti, milles teie neljajalgne sõber saab koos reisida: „Seljakottidel on mitte ainult spetsiaalsed avad, mille kaudu pääseb sisse värske õhk, vaid tavaliselt on neil ka läbipaistev sein („aken“), mis annab loomale võimaluse ümbrust jälgida. See on eriti oluline kassiomanike jaoks, sest kassid ei ole suured matkafännid, kuid nad on nõus seljakotis kükitama.

 

 

Kui aga teie lemmikloom kõnnib siiski probleemideta, siis on Ksenia German sõnul oluline valida õiged traksid või kaelarihm, jalutusrihma tüüp.

 

„Kõigepealt tuleks otsustada, kas lemmikule on vaja trakse või kaelarihma – see rikub vähem karvkatet, seega sobib suurepäraselt pikakarvalistele koertele. Kui lemmikloomal on probleeme hingetoruga või hingamisraskused, mis on levinud näiteks buldogidel või bokseritel, aga ka väikest tõugu koertel, on parem valida traksid – need kinnituvad looma torsole, rinnale, vähendades nii kaela piirkonnas tõmbamisest põhjustatud ebamugavustunnet“, võrdleb Ksenia German.

 

Kui käes on jalutusrihma valimise aeg, on asjatundja sõnul oluline looma suurus, tõug, aktiivsus ning automaatrihma puhul on oluline ka kaal. Automaatrihm sobib tema sõnul pigem väikestele ja keskmistele tõugudele, rahulikumatele, treenitud lemmikloomadele, kuid ei sobi treenimiseks ja suurte tõugude tugevatele aktiivsetele koertele, kes alles õpivad korralikult jalutusrihma otsas käima ja seda mitte tõmbama.

 

„Kellele meeldib vaba aega aktiivselt veeta, näiteks koeraga jooksmas käia, soovitan osta jalutusrihma, mis käib ümber inimese vöö, jättes mõlemad käed vabaks ning koera tõmbamine ei paiska inimest tasakaalust välja, nagu võib juhtuda jalutusrihmaga,“ soovitab Ksenia German.

 

Kui lemmikloomaga matkale minemine ei tundu turvaline, siis tutvuge ürituste korraldajate soovitustega – kevadel ja suvel korraldatakse üha rohkem lemmikloomasõbralikke matku, nii et saate sinna minna koos mõttekaaslastega.

 

 

Ärge unustage kaitset puukide ja muude parasiitide eest

 

Kui otsustate minna pikemale jalutuskäigule kodust eemal, siis peavad loomaomanikud hoolitsema lemmiklooma nõuetekohase kaitse eest. Ksenia German sõnul on ilmade soojenedes ilmselt suurimaks ohuks puugid, mistõttu on meetmed nende parasiitide tõrjumiseks ja hävitamiseks kohustuslikud. See on eriti oluline metsa ja õpperajale jalutama minnes.

 

Suurepärane viis lemmikloomade kaitsmiseks puukide eest on kuueastmeline looduslik kaitse, mis koosneb Amelum eterlikest õlidest ja parasiidivastasest kosmeetikast, Biteless parasiidivastastest kaelarihmadest ja tilkadest, Tickless ultraheliripatsitest ning parasiidivastastest pihustitest ja aerosoolidest. Neid meetmeid kompleksselt kombineerides saate end oma lemmiklooma tervise suhtes palju rahulikumalt tunda, kuid koju naastes on siiski vaja teda kontrollida", märgib Ksenia German ja märgib, et eeterlikud õlid ja Tickless ultraheliripatsid on mõeldud kasutamiseks ka inimestele.

 

Ta märgib, et omanikud saavad vastavalt vajadusele valida keemilisi või looduslikke puugivastaseid tooteid – viimased ei ole allergiat tekitavad ja seetõttu on soovitatavad allergilistele ja üliväikest tõugu loomadele. Keemiatoodet kasutades saate kombineerida korraga kuni 6 loodustoodet.

 

„Tavaliselt soovitan kasutada repellente ja hävitajaid koos, näiteks valida parasiitide vastase kaelarihma koos kaitsva ultraheliripatsiga, mis toimib nii, et kiirgab ultraheliimpulsse, mis häirivad puuke ja kirpe – nad kaotavad koordinatsiooni ja võime ohvrit leida,“ soovitab Ksenia German.

 

 

Kui sõidate mere äärde

 

Ksenia German märgib, et Eestis on mõned rannad, kus saab oma lemmikloomaga aega veeta ja mõni neist on mererannas. Ksenia German sõnul on nendes puugi saamise tõenäosus väiksem kui metsas, kuid tänu siinsele tugevale tuulele suureneb külmetuse oht oluliselt.

 

„Kuigi kevad hakkab tasapisi soojenema, tuleb ka nendel päevadel jahedamaid ilmasid ning vihm on märtsi- ja aprillikuu sage kaaslane. Tuleb meeles pidada, et külmetushaigused pole lemmikloomadele võõrad, mistõttu on tuulise vihmase ilmaga oluline hoolitseda ka lemmiklooma riietuse eest,“ tuletab Ksenia German meelde.

 

Tema sõnul on Eestis elamiseks kõige praktilisem riideese, mis sobib pea igale lemmikloomale ja igal aastaajal, Paw-couture vihmakeep – see kaitseb niiskuse, tugeva tuule ja isegi muda eest: „Pärast põllult naasmist piisab, kui pühkida koeral jalad puhtaks, pole vaja teda vannitada ja karva kuivatada, nii säästate palju aega ning sageli ka palju tervist, sest kõigile koertele ja kassidele vannitamine ei meeldi“, naerab Ksenia German.

 

 

Lemmikloom vajab ka neljajalgseid sõpru

 

Ksenia German sõnul on pargid veel üks suurepärane koht, kus oma lemmikloomaga aega veeta, mis on sageli kodule lähemal kui vaatamisväärsused või rannad.

 

„Kuigi teie lemmikloom võib olla kõige meeldivam seltskond, vajab ta ka neljajalgseid sõpru. Hea uudis on see, et paljudes linnades on koerasõbralikud pargid, kus ta saab suhelda ja teiste koertega mängida. Tasub teada, et parkides kehtivad sageli omad reeglid, seega tutvu nendega ja järgi neid: näiteks ära lase koera jalutusrihmast lahti,“ märgib Ksenia German.

 

Kui soovid aktiivsemalt aega veeta, soovitab ta valida lendava ketta, palli või köiega mänge  ning lõbususe ja hüvede ühendamiseks heita pilk oma linnas toimuvatele treeningtundidele. Kevadel ja suvel peavad paljud koeratreenerid õues tunde, nii et see võib olla lõbus viis lemmikloomaga sideme loomiseks ja talle värske õhu nautimise ajal uusi oskusi õpetada.

 

„Oluline on, et ükskõik milliseid õues tegevusi te otsustate oma lemmikloomaga koos teha, peate selle eest pidevalt hoolt kandma ning tagama enda, ümbritseva ja looma turvalisuse ning jätma endast igale poole puhtuse ja korra,“ hoiatab asjatundja ja tuletab meelde, et alati peavad kaasas olema kotid väljaheidete jaoks.

 

Ksenia German tuletab meelde, et olenemata sellest, kas lähete lähedal asuvasse parki või pikemale matkale, on treeninguteks lisaks kottidele alati oluline kaasaskantav joogipudel puhta vee ja maiustega: „Vesi on lemmikloomale, nagu inimeselegi, ülimalt oluline, seega on tähtis, et janu korral oleks alati jooginõu käepärast. Valida saab sellise pudeli, mis aitab vett säästa – vesi, mida koer ära ei joonud, saate ühe nupuvajutusega tagasi valada ning maiused sobivad suurepäraselt nii lemmiklooma treenimiseks kui ka kuulekuse eest kiitmiseks,“ räägib Ksenia German, ja tuletab meelde, et maiustuste  andmisega ei tohi üle pakkuda. Tuleks meeles pidada lemmiklooma toidupüramiidi, mis koosneb 80 % kuivast ja umbes 10–12% konserveeritud söödast, umbes 3–5% maiustustest ja 1–3% toidulisanditest.

 

 

Tekib mürgistusoht

 

Ksenia German juhib tähelepanu, et jalutuskäikudel võivad ohtu kujutada mitte ainult puugid või ilmamuutused, vaid ka pärast talve maha jäänud "maitsvad kingitused", nagu oksad, kuivanud konnad või hallitanud lehed. Koerad on jahimehed, seega on need "maiustused" justkui nende kütitud saak, mis tuleb ära süüa. Sellise instinktiivse toimingu tagajärjel on aga lemmikloomade seedesüsteem sageli häiritud, tekib kõhulahtisus või oksendamine. Kahju võib kehale põhjustada ka idanema hakanud muru.

 

„Hakkab tärkama uus muru, lemmikloomad tahavad sageli maitsta, kuid samas on oht, et sellel kasvavad ohtlikud taimed. Näiteks võivad sellised taimed nagu koerapuu, luuderohi, nartsissid, tulbid, daaliad, rabarber, euroopa jugapuu, asalead või saialilled põhjustada oksendamist, kõhulahtisust, suurenenud süljeeritust, krampe või värinaid – siis võtke kohe ühendust oma loomaarstiga, sest mürgistus võib lõppeda lemmiklooma surmaga“, hoiatab Ksenia German.

 

Kui teie neljajalgsel sõbral õnnestus närida tundmatuid taimi või talvest jäänud mädanenud jäätmeid, siis esmaabi, mille omanikud peavad eelnevalt andma, on organismi puhastav, detoksifitseeriv kaltsiumi ja magneesiumi sisaldav söödalisand. See võib aidata tagada organismi sujuva detoksifitseerimise, võib puhastada keha toksiinidest, ammoniaagist, raskmetallidest, võib parandada valkude, vitamiinide, mineraalide, toitainete omastamist ning võib pärssida mürgistuse ja ülesöömise sümptomeid, nagu kõhulahtisus, oksendamine, suurenenud maohappesus.

 

Teine vahend, mis aitab maohäirete korral ja nende ennetamisel, on vulkaanilise päritoluga klinoptiloliidi (Microzeogen) ja kaltsiumkriidi toidulisand. "Nende ainete ühendamine võib aidata kõhulahtisuse vastu, viia organismist välja kogunenud toksiine," ütleb Ksenia German.

 

„Kõige tähtsam on lemmiklooma tervis, seega on parasiitide ja külmetushaiguste eest kaitsmine need toimingud, millele tuleks esmalt tähelepanu pöörata. Enne jalutama minekut on oluline meeles pidada ka käpade kaitsmist – määrige neile Tauro pro line palsamit.

 

Noh, matkadel ja muudel väljasõitudel on nii sinul kui ka su lemmikloomal mugav käia mugavate jalutustarvikute ja korraliku eelneva ettevalmistusega, seega veendu, et esmaabikomplekt sisaldaks vajalikke toidulisandeid ning õue minnes võta kaasa vett, tervislikud, looduslikud maiustused treenimiseks. Kui sõidate ära pikemaks ajaks – ka toitu, mis on oluline aja mõnusaks veetmiseks õues, võtab kokku Ksenia German ja tuletab meelde, et terve ja õnneliku lemmiklooma valem koosneb lisaks loetletud meetmetele 80% toitumisest (mis koosneb 80% kuivast ja umbes 10–12% konserveeritud söödast, ligikaudu 3–5% maiustest ja 1–3% toidulisanditest) ja 20% tema hooldusest (kosmeetika, hügieen, loomaarstiabi).

 

Если бы у вашего питомца были большие пальцы на лапках, он точно следил бы за новостями KIKA. Подпишитесь на рассылку и получите скидку на корзину -20%!