У вас есть вопросы? Свяжитесь с нами: klienditeave@kika.ee или +372 609 0461

Neli olulist reeglit jalgrattasõidu kohta lemmikloomaga

2022-08-18
Neli olulist reeglit jalgrattasõidu kohta lemmikloomaga

August rõõmustab ikka veel hea ilmaga, sestap kasutavad paljud võimalust veeta viimasel suvekuul rohkem aega looduses ja valivad selleks tihtipeale jalgrattasõidu. Aina sagedamini võtavad loomaomanikud sellistele retkedele kaasa oma lemmiklooma, ent eksperdid hoiatavad, et niisuguseks vaba aja veetmiseks tuleb kohaselt valmistuda.

 

KIKA esindaja Ksenia German on lemmikloomaga jalgrattasõidu kohta välja toonud neli kõige tähtsamat reeglit ja hoiatab, millal tasuks retkest siiski loobuda.

 

Hinnake oma lemmiklooma valmisolekut

 

Esimene asi, mida Ksenia arvates peaks loomaomanik tegema, on anda hinnang oma lemmiklooma suurusele, aktiivsusele ja valmidusele reisida.

 

„Pöörake tähelepanu sellele, et mitte igat, iseäranis väikest tõugu koerad ei suuda jalgratta kõrval joosta. Sellest tasub loobuda nende koerte puhul, kellel on keerukas hingamissüsteem (näiteks kääbusspits, chihuahua ja Cavalier King Charlesi spanjel). Samuti tuleks tähelepanu pöörata lemmiklooma kehakaalule. Kui ta on ülekaaluline, soovitatakse alustada väikestest vahemaadest, et neljajalgset sõpra mitte vaevata,“ märgib Ksenia German.

Need lemmikloomad, kes ei ole suutelised kaasa jooksma, tasub retkele võtta pigem spetsiaalses korvis, seljakotis või järelkärus.

 

„Spetsiaalsed reisikotid ja -korvid kinnitatakse ratta esi- või tagaotsa. Kui koer on väsinud, saab ta sisse istuda ja teekonda edasi nautida. Kotid ja korvid on avatud, aga neil on spetsiaalne kaitse, et lemmikloom välja ei hüppaks. Samuti võite valida haagise, mis kaitseb tuule ja vihma eest. Pehmendus muudab loomal olemise mugavaks. Samuti on jalgrattaretkel (aga ka pikemal jalutuskäigul või matkal) nii peremehe kui ka tema neljajalgse sõbra jaoks väga mugav valik seljakott, millel on spetsiaalsed „aknad“. Nende kaudu näeb lemmikloom ümbrust ja saab ilma väsimata turvaliselt reisida,“ tutvustab Ksenia German alternatiivseid reisivahendeid.

 

Sõitke turvaliselt

 

Kui olete ikkagi otsustanud lemmiklooma jalgrattaretkele kaasa võtta, siis teine tingimus on oskus sõita turvaliselt. „Lemmiklooma tuleks jalgrattaga harjutama hakata tükk aega enne teekonda – veenduge, et teie lemmikloom ei karda helisid, teisi liiklejaid ega ratast ennast. Samuti on oluline, et koer oleks dresseeritud. Esiteks, ta peab oskama korralikult peremehe kõrval käia ja tema käsklusi täita ning alles hiljem ka jalgratta kõrval joosta. Vastasel juhul tekib risk ise viga saada ja lemmiklooma vigastada,“ hoiatab Ksenia German ja lisab, et see võib juhtuda näiteks siis, kui rihm jääb ratta vahele kinni.

 

„Spetsiaalselt koos lemmikloomaga rattasõiduks loodud rihmad on paindlikud või jäigad. Omanik saab valida vastavalt vajaduse ja selle järgi, kui dresseeritud on koer, kuid rattasõiduks ettenähtud sõidurihm on ilmtingimata vajalik,“ räägib Ksenia German.

Lähtuge ilmastikutingimustest

 

Ksenia German märgib, et sobivad ilmastikutingimused on sama olulised kui ettevalmistus.

 

„Kui väljas on palav, päike lõõskab ja temperatuur püsib kõrge, kaasneb lemmikloomale suure füüsilise koormusega ülekuumenemise oht, sellepärast ei tohi teda sellise ilmaga vaevata. See kehtib ka seljakoti kohta – sooja ilmaga võib lemmikloomal selles kauem istudes samuti lämbeks minna, sellepärast võib reisida üksnes siis, kui päike otse seljakotti ei küta. Ühtlasi tuleks kavva võtta lühikesed peatused puhkamiseks ja enda värskendamiseks veega. Ärge unustage ka lemmiklooma käppasid – need on väga tundlikud, seega võivad pikka aega kuumal sillutisel joostes väga kuivaks ja valulikuks muutuda ning lõhenema hakata. Niisiis tasub hankida Tauro Pro Line käpasalv,“ märgib Ksenia German.

 

Samuti märgib ta, et ka vihmane ilm võib ohtlik olla, sest nähtavus on kehvem, tee muutub sageli libedaks ning tuule ja niiskuse korral ohustab nii peremeest kui ka looma külmetus. Sellisel juhul on soovitatav reis edasi lükata. Kui vihm ei ole aga väga tugev, tasuks koertele kaitseks hankida vihmakeep, mis kulub peale reiside ära ka jalutuskäikudel.

Hoolitsege lemmiklooma mugavuse eest

 

Et reis neljajalgse sõbraga sujuks, on neljas tingimus Ksenia Germani sõnul kanda hoolt lemmiklooma mugavustunde eest.

 

„Võtke tee peale kindlasti kaasa puhta veega jooginõu – ärge laske lemmikloomal veekogudest juua, sest seal on rohkelt erinevaid baktereid, mis võivad haiguseid põhjustada. Lisaks on tähtis kaitse kuuma eest – võtke kaasa spetsiaalne TAURO PRO LINE niiske käterätik või kaelarihm-vest. Ärge unustage, et puugid on augustis ikka veel väga aktiivsed, sellepärast on oluline end nende eest kaitsta. Hea mõte oleks kotti pista ka pleed, millel saate koos lemmikloomaga istuda ja puhata,“ ütleb Ksenia German.

 

„Tõenäoliselt läheb kõht aktiivse päeva järel tühjaks, seega võtke endale suupisteid kaasa ning maiuspalasid või väike pakk toitu oma neljajalgsele sõbrale. Lõpetuseks, kui sõidate jõe, järve või mere äärde, laske ka oma reisikaaslasel veemõnusid nautida. Sellele aitavad kaasa vee pinnal hõljuvad MISOKO&CO mänguasjad, mis on kasulikud ka ülekuumenemise vältimiseks,“ loetleb Ksenia German jalgrattaga reisimise tähtsaimaid atribuute.

 

„Ma ei kahtle, et kui hindate õigesti oma lemmiklooma valmidust ja keskkonnatingimusi, kannate hoolt looma mugavuse eest ning reisite koos ainult siis, kui olete kindel, et suudate seda teha ohutult, tuleb teekond sujuv ja mõnus,“ ütleb Ksenia German kokkuvõtteks.

 

Если бы у вашего питомца были большие пальцы на лапках, он точно следил бы за новостями KIKA. Подпишитесь на рассылку и получите скидку на корзину -20%!