У вас есть вопросы? Свяжитесь с нами: klienditeave@kika.ee или +372 609 0461

Kuumus mõjutab ka meie neljajalgseid sõpru. Kuidas neid selle eest kaitsta?

2021-08-06
Kuumus mõjutab ka meie neljajalgseid sõpru. Kuidas neid selle eest kaitsta?

See suvi on väga kuum ja kauakestev kuumus häirib lisaks meile ka meie koduloomi, seega on iga loomaomaniku kohustus tagada lemmiklooma heaolu ka kõige kuumemal suvepäeval.

Kuidas oma looma eest kuumal ajal õigesti hoolt kanda? Kõige olulisem on see, et koduloomal peab olema võimalus leida varjuline koht ja ligipääs värskele joogiveele. Vältige pikki jalutuskäike päeva kõige kuumemal ajal, parim valik on jalutada koeraga varahommikul või hiljem õhtul kui päike ei ole enam nii väsitav ja UV indeks nii kõrge. Jätke oma koduloom keskpäeval varjulisse kohta või koju.

Väga oluline on teada, et looma ei tohi jätta üksinda autosse või kohta, kus ei ole varje. Jättes loom autosse, isegi lahtiste akendega, võite loomast ilma jääda. Auto sisu kuumeneb kõigest paari minutiga ja avatud aknad väga sageli ei aita ülekuumenemise vastu. Ülekuumenenud lemmikloomad muutuvad loiuks, uniseks, aeglaseks, keel ja igemed muutuvad punaseks, pupillid laienevad, nad hingeldavad ja võivada hakata sülge eritama, oksendama, teadvuse kaotada või isegi ära surra.

KIKA veterinaar Kamilė Ausmanė soovitab, et kui kahtlustate loomal ülekuumenemist, mässige loom kohe niiskesse rätikusse või proovige teda jahutada veega, samuti helistage koheselt lähimasse veterinaarkliinikusse

Tänapäeval on loomapoodides suur valik tooteid, mis aitavad kaitsta looma kuumal ajal. Kui peate loomaga kuumal ajal reisima või ta jätma pikemaks ajaks päikese kätte, veenduge, et loomal on jahe olla. Mida valida?

Kui reisite loomaga transpordikastis või puuris – soetage spetsiaalne puhur, mille saab puuri külge kinnitada. See tagab õhuvoolu liikumise ja loom ei kuumene üle. Teine hea valik on jahutav matt, mille saab panna puuri, kuid ka õue varjulisse kohta. Koertele meeldib lamada mattidel, mis jahutavad nende keha säilitades normaaltemperatuuri ega lase koeral üle kuumeneda. Need matid ei vaja toimimiseks elektrit ja püsivad jahedad kuni mitu tundi.

Nagu varasemalt mainisime, koer ei pea olema otsese päikese käes, et saada kuumarabandust. Tuleb meeles pidada, et vanematel, ülekaalulistel, haigetel ja lühijalgsetel loomadel on veel raskem kuumaga toime tulla. Selliste loomade puhul on eriti oluline jahedama kehatemperatuuri säilitamine.

Teine kasulik toode on jahutav vest. Kui koeral on jahutav vest seljas, saab temaga tundide viisi väljas olla kartmata kuumarabandust. Vest jahutab koera keha ja hoiab ära ülekuumenemise.

Pidev looma vannitamine kuumal päeval ei ole hea variant. “Vannitatud koer jahtub vaid hetkeks maha. Kui koer jäetakse päikese kätte kuivama, ei lase ta karv enam niiskuse tõttu õhku läbi ja koera kehatemperatuur läheb vaid kuumemaks. Pikakarvaliste koerte karva on soovituslik suvel natuke lühemaks lõigata,  niisutada looma alakõhtu ja rinda veega ning kasutada jahutavaid veste,” soovitab veterinaar K. Ausmanė.

Jalutuskäigule minnes võtke alati kaasa pudel vett, et loom saaks end värskendada ja jahutada. Suurest valikust leiab mugavaid veepudelid, kust lemmik saab juua isegi ilma veekausita.

Linnas jalutades tuleb meeles pidada, et päikeselisel päeval kuumeneb asfalt üles ja võib põletada looma käppasid. Sellisel juhul proovige suunata looma muru peal jalutama või hooldage pehmeid padjakesi käppade all. Koju jõudes niisutage käpaaluseid spetsiaalse niisutava ja rahustava kreemiga.

Poodides on müügil ka spetsiaalsed suvemütsid koertele. Päike särab võrdselt kõigile ning ka lemmiklooma pea võiks olla kaitstud, eriti juhul, kui loom viibib pikaajaliselt päikese käes.

Kui kodus muutub umbseks – kasutage jahutavat matti ja jahutavaid mänguasju. Sellised mänguasjad, mida saab sügavkülmas hoida, jahutavad teie looma ideaalselt.

“Ärge imestage, kui loom sööb kuumal ajal natuke vähem, see on normaalne. Loomale peaks pakkuma kergesti seeditavaid toite, et kõhtu mitte üle koormata. Ka see on tõsi, et kui loom ei söö midagi pikka aega, on põhjust muretseda ja aeg konsulteerida loomaarstiga.” – soovitab Kamilė Ausmanė.

Kuumal suvepäeval ei saa loom iseenda eest hoolitseda – see on omaniku kohustus. Nautige oma loomaga koos suve turvaliselt ja mugavalt.

Если бы у вашего питомца были большие пальцы на лапках, он точно следил бы за новостями KIKA. Подпишитесь на рассылку и получите скидку на корзину -20%!