У вас есть вопросы? Свяжитесь с нами: klienditeave@kika.ee или +372 609 0461

Koju võeti lemmikloom. Mida pererahvas teadma peaks? KIKA jaekaubanduse osakonna juhataja Ksenia German soovitab.

2023-01-23
Koju võeti lemmikloom. Mida pererahvas teadma peaks? KIKA jaekaubanduse osakonna juhataja Ksenia German soovitab.

Statistikale tuginedes on tõenäoline, et teate rohkem kui ühte koera või kassi, kes kannab nime Pätu, Pontu, Miisu, Miki, Lotte või Bella. Need on Eestis ühed populaarsemad lemmikloomanimed. Aina sagedamini antakse loomadele ka inimesenimesid, nagu Ruudi, Miku, Juss, Villi, Artur, Kusti, Moona, Oskar, Sass jpm.

 

Lemmiklooma nimele ei pöörata ilmaasjata nii palju tähelepanu. KIKA jaekaubanduse osakonna juhataja Ksenia German ütleb, et just suutlikkusest sellele reageerida peaks algama ka uue pereliikme dressuur.

 

Kui olete hiljaaegu koera või kassi soetanud või võtnud, pange kõrva taha KIKA jaekaubanduse osakonna juhataja Ksenia Germani soovitused, mida tasub teada ja kuidas esimesteks kordadeks valmistuda.

 

Esimest jalutuskäiku ei tehta kohe

 

Üks esimesi asju, mille eest lemmiklooma uus peremees peaks hoolt kandma, on Ksenia Germani sõnul vaktsineerimine.

 

„Tuleks mõista, et kõikidele loomadele ei kohaldata sama vaktsineerimisskeemi – koertel ja kassidel on see erinev, seetõttu peaks selle eest hoolitsema veterinaararst. Tema paneb vastavalt lemmikloomale paika vaktsineerimisgraafiku ja peremees peab sellest vaid kinni pidama. Kui aga olete looma aretuskeskusest soetanud, on algus juba tihtipeale tehtud,“ ütleb Ksenia German.

 

 

Alles siis, kui kõik vajalikud vaktsiinid on tehtud ja viimasest on möödas vähemalt kümme päeva, võib loomaomanik hakata planeerima esimest jalutuskäiku õues: „Kõigepealt tuleb muidugi temperatuuri hinnata – kodu ja õue soojuserinevus ei tohiks olla drastiliselt suur. Kui õues on siiski käre külm, tasub veel veidi oodata. Jaheda ja niiske ilmaga peab loom kohaselt riides olema, et tal ei hakkaks liiga külm ega liiga palav. Praeguse ilmaga sobib ideaalselt vihmamantel, mis kaitseb nii tuule kui ka niiskuse eest.“

 

Tasakaalustatud toitumine aitab kasvada

 

Üks tähtsamaid asju, mis tagab igas vanuses lemmiklooma tervise, on tervislik ja tasakaalustatud toitumine. Ksenia German väitel on see noorele lemmikloomale iseäranis oluline, sest tagab sujuva kasvu, arengu, luude ja liigeste tugevuse.

 

Maiuspalasid soovitatakse koertele ja kassidele alates umbes 4. kuust, noorematele lemmikloomadele võib maiuspalade asemel anda toidugraanuleid.

 

Tervisliku toitumise püramiidi moodustavad 80% täisväärtuslikku kuivtoitu, 10–12% konserve, 3–5% maiuspalasid ning 1–3% toidulisandeid ja vitamiine, mis on eriti tähtsad talvel ja hammaste vahetudes (4–6 kuu vanuses). Ent noore lemmiklooma tundlikule kõhule ei sobi teps mitte kõik. Kõige parem on kasutada spetsiaalset „puppy“ kategooria toitu, mis on ette nähtud imetamisjärgseks ajaks. Vitamiinidest ja toidulisanditest rääkides tasub alustada nendest, mis on mõeldud luude ja liigeste tugevdamiseks ning arenguks. Hiljem võib veterinaararst lemmiklooma konkreetsetest vajadustest lähtuvalt määrata ka spetsiaalselt talle ette nähtud toidulisandid ja vitamiinid või soovitada funktsionaalseid maiuspala-lisandeid, mis on ühtaegu nii maitsvad kui ka kasulikud,“ räägib KIKA jaekaubanduse osakonna juhataja õigest toitumisest.

 

KIKA jaekaubanduse osakonna juhataja juhib tähelepanu sellele, et tihtilugu on lemmikloom teatud valguallika suhtes allergiline, sellepärast soovitab ta tutvuda hüpoallergeense toiduga: „Kanaliha- ja sealihavalgud on üks sagedasemaid allergeene. Allergiaohutuks valguallikaks peetakse valget kala, lõhet, heeringat ja putukaid, mis vähendavad olulisel määral allergia tõenäosust. Seepärast kui märkate, et teie koer või kass näiteks sügab end sagedamini või tal tekivad pruunid pisaraplekid, proovige toitu muuta – ostke sobiva valguallikaga teraviljavabasid tooteid.“

 

 

Leebe dressuur

Ksenia Germani sõnul ei ole soovitatav lemmiklooma kuni 4 kuu vanuseni maiuspaladega hellitada, sellepärast võib tema dresseerimisel ergutuseks kasutada toidugraanuleid või klikkerit (koerte dresseerimiseks ette nähtud tööriista), kuid on oluline, et lemmiklooma dressuur algaks kohe pärast tema soetamist või võtmist.

 

„Esimene asi, mida lemmikloom peab oskama, on oma nimele reageerimine. Üldiselt ei peaks koer või kass õppima mitte ainult kodus ja talle tuttavas keskkonnas ilusti käituma, vaid ka sotsialiseeruma, oskama end avalikus kohas korralikult üleval pidada ning enda omanikule tingimusteta kuuletuma,“ jutustab Ksenia German.

 

Ksenia German ütleb, et vastutustundlik peremees peab mõistma dressuuri vajalikkust. Sellega võib tegeleda nii kodus kui ka spetsiaalsetes koolides professionaalide abiga.

 

Kui lemmikloom on varjupaigast võetud, kõrgemas vanuses ja dresseerimata, tasub teda Germani väitel ikkagi õpetada: „Ei ole vanust, millest alates ei oleks võimalik koera dresseerida. Dressuurile alluvad raskemini domineerivad isased, ka kassidega on keerukam, aga kui nad mõistavad, kes asub koduses hierarhias kõrgemal, hakkavad ka kassid peremeest kuulama.“

 

Ksenia German juhib tähelepanu sellele, et igasugune dressuur peab põhinema meeldivatel emotsioonidel, mitte sunnil.

 

 

Mida tuleb teada pesu kohta?

Ksenia Germani sõnul tekib loomaomanikel tihtipeale küsimus, millal võib koera- ja kassipoegi pesema hakata. Ta vastab, et pikalt ei ole vaja oodata – looma võib pesema hakata peaaegu kohe pärast aretuskeskusest või varjupaigast toomist, ent oluline on selleks kohaselt ette valmistada.

 

„Kui olete looma vanni tõstnud, ärge rutake teda veega üle kallama – pigem pange ta puhta veega vanni seisma, laske tal seal olla ja harjuda ning alles siis hakake teda vähehaaval märjaks tegema. Näidake ka vahendeid, mida hakkate tema hoolduseks kasutama – kammi ja kääre. Tehke seda mängu vormis. Nõnda hoiate ära looma ehmatuse ning harjutate teda hõlpsamini kümbluse ja hügieenirutiiniga. Väga oluline on meeles pidada kahte asja: kasutage üksnes noortele lemmikloomadele loodud naturaalseid kosmeetikavahendeid, mis ei tekitaks allergiat, oleks õrna toimega ja ei sisaldaks agressiivseid koostisaineid (nagu silikoonid, SLS ja parabeenid), ning kuivatage märg lemmikloom korralikult,“ räägib Ksenia German esimestest kümbluskordadest ja märgib, et teie lemmikloomale sobivaimaid kosmeetikatooted aitab valida KIKA loomatoodete kaupluse konsultant.

 

 

Et kodust ei kujuneks lemmiklooma tualett

Üks sagedamini esinevaid dressuurikatsumusi on lemmiklooma harjutamine tegema häda selleks ettenähtud kohta. Kuni lemmikloom on veel väike, on märkimisväärseks abiks mähkmed ja lapid. Ühtlasi läheb vaja spetsiaalset lõhna- ja plekieemaldit. Germani sõnul tavapärased puhastid tihtipeale vaid maskeerivad lõhna, seda täielikult kõrvaldamata, sellepärast tuleb puhastit hoolikalt valida.

 

German täheldab tendentsi, et loomaomanikud eelistavad aina sagedamini korduskasutatavaid lappe ja mähkmeid. Nõnda nad ühtaegu säästavad (sest korduskasutatavad lapid ei lähe näiteks nii kergesti katki ja neid võib pesta kuni 300 korda) ning panustavad Ksenia Germani sõnul loodushoidu.

 

 

„On olemas spetsiaalsed harjutusvahendid, mis peibutavad koeri ja kasse ning võivad aidata lemmikloomi harjutada tegema häda ühte ja samasse kohta. Neid saab rakendada ka kassi harjutamiseks kraapimispuud kasutama ja ühes kohas mängima. On ka peletavaid vahendeid, mis osutuvad kasulikuks asjade kaitsmisel kassi küünte või koera hammaste eest,“ kõneleb veterinaararst.

 

Lemmiklooma turvaruum

Veel üks oluline asi, mille loomaomanik peaks valmis seadma, on lemmiklooma enda ala, mis on talle sama vajalik kui inimesele. Sellise ruumi võib aidata luua lamamisase või puur: „Lemmiklooma isiklik ruum on ilmtingimata vajalik, kuid näiteks puurist ei tohiks saada karistuspaik. See on lemmiklooma turvatsoon, kus ta tunneb end mugavalt, kui ei soovi suhelda või on üksi koju jäetud, sellepärast ei tohiks koera või kassi vägisi puurist välja sikutada ega pahateo järel sinna kinni panna,“ räägib Ksenia German ja märgib, et lamamisaseme valimisel tuleks lähtuda selle suurusest, materjalist ja isegi disainist, sest lemmiklooma magamisaseme saab hõlpsalt koduse interjööriga kokku sobitada.

 

Et koeral või kassil oleks, kus kogunenud energia välja elada, soovitab Ksenia German osta ka võimalikult erinevaid mänguasju, mis arendavad lemmiklooma motoorikat, puhastavad hambaid, võimaldavad lemmikloomal ja peremehel koos kvaliteetaega veeta ning omavahel lähedasemat sidet luua.

 

„Lemmiklooma soetamise otsuse järel peaks peremehe ostukorvi peale looduslike kosmeetika- ja hügieenivahendite ning naturaalsete valguallikatega täisväärtusliku kvaliteettoidu kuuluma ka puur, lamamisase või -karp, lapid, mähkmed ja muud looma mugavuseks vajalikud asjad, nagu kauss, kraapimispuu, rihm, rõivad,“ loetleb Ksenia German ja meenutab, et neid aitavad alati õigesti välja valida loomatoodete kauplustes töötavad lemmikloomaeksperdid.

 

 

Если бы у вашего питомца были большие пальцы на лапках, он точно следил бы за новостями KIKA. Подпишитесь на рассылку и получите скидку на корзину -20%!