У вас есть вопросы? Свяжитесь с нами: klienditeave@kika.ee или +372 609 0461

KIKA ekspert soovitab, mida teha lemmiklooma mürgistuse korral

2022-09-08
KIKA ekspert soovitab, mida teha lemmiklooma mürgistuse korral

Nii suvel kui ka sügisel tuleb ette, et lemmikloom kustutab janu  ebapuhtas veekogus, sööb rohtu, närib oksi ja veedab aega looduses, mistõttu satuvad organismi mitte ainult liiv ja puidupinnud, vaid ka palju erinevaid baktereid.

 

KIKA jaekaubanduse osakonna juhataja Ksenia Germani sõnul võib see kõik kujutada ohtu lemmiklooma tervisele. Ta annab nõu, milliseid söödalisandeid tuleks organismi puhastamiseks ja soolte tugevdamiseks kasutada, et vältida ebameeldivaid tagajärgi.

 

Lemmiklooma jaoks mürgised taimed

 

Ksenia Germani sõnul söövad nii koerad kui ka kassid rohtu üsna sageli – see on täiesti normaalne ja levinud komme. Mõned lemmikloomad söövad rohtu maitse pärast, teised kiudainete ja muude toitainete puuduse tõttu ning kolmandad lihtsalt igavusest. Seega, kui koer või kass sööb rohtu, on põhjust muretseda üksnes siis, kui nende vaatevälja satuvad loomadele mürgised taimed.

 

„Kuna loomadel puudub võime taimi eristada, võivad nad mürgiseid või väetisega pritsitud taimi süües end mürgitada. Neile on ohtlikud asalead, sõrmkübarad, tokkroosid, karusmustikad, luuderohi, nartsissid, harilikud jugapuud, kirivõhud, tulbid, liiliad ja aias kasvavad taimed: rabarberid, rohelised sibulad, tomatid, kartulite lehed,“ loetleb Ksenia German lemmikloomade jaoks mürgiseid taimi.

 

 

Veel üks oht on see, et janused loomad joovad tihti seisvatest veekogudest, mis „õitsevad“ või milles võib leiduda saasteaineid, taimekaitsevahendeid ning baktereid, mis võivad põhjustada müloomaarrgistust ja muid kehavaevusi.

 

Millal minna loomaarsti juurde?

 

„Kui kahtlustate, et teie lemmikloom sõi rohtu või neelas alla saastunud vett, kuid on vilgas ja käitub normaalselt, siis pole muretsemiseks põhjust. Kui ilmnevad kerged sümptomid – koer või kass oksendab korra rohtu või väljaheide muutub vedelaks, kuid tunneb end sellest olenemata hästi – võib rakendada 24-tunnist näljadieeti, mille eesmärk on rahustada tundlikuks muutunud seedesüsteemi,“ kirjeldab Ksenia German looma mürgistuse korral käitumist lisaks juba eelpool mainitule.

 

Kui lemmikloom pole tõsiselt mürgitatud ega vaja loomaarsti abi, tuleks Ksenia Germani sõnul võtta kodus lemmikloomal organismi detoksifitseerimise jaoks NATURE'S PROTECTION spetsiaalseid söödalisandeid, mis võivad soodustada mürkainete, kergmetallide, ammoniaagi ja patogeensete bakterite eemaldumist organismist.

 

 

„Saate alustada oma lemmiklooma organismi puhastamist, valides spetsiaalselt selleks otstarbeks loodud kaltsiumi ja magneesiumiga söödalisandi, mis võib samuti aidata tugevdada soolestiku seinu ja kaitsta kahjulike ainete imendumise eest. Sellised söödalisandid võivad tugevdada lemmiklooma immuunsüsteemi ning olla kasulikud seedehäirete ja sooletegevuse parandamise korral,“ soovitab German ja lisab, et spetsiaalselt soolestiku puhastamiseks mõeldud söödalisanditest on samuti kasu, sest need võivad aidata parandada teie lemmiklooma une kvaliteeti, vähendada ärrituvust ja ärevust.

 

Kui aga lemmikloom on söönud midagi mürgist ja algab rohke oksendamine või kõhulahtisus, krambid või värinad, suureneb süljeeritus, siis tuleb koheselt pöörduda loomaarsti poole, sest viivituse korral võib taime süütu allaneelamine lõppeda lausa lemmiklooma surmaga.

 

Kolm parimat söödalisandit sügisel

 

Ksenia German rõhutab, et pärast suve tuleb puhastada mitte ainult lemmiklooma soolestik, vaid ta ka saabuvaks külmaks aastaajaks ette valmistada. Ta toob välja terve looma organismi jaoks vajalike söödalisandite TOP 3-e, millesse kuuluvad lõheõli, klinoptiloliidi ja kaltsiumi (kriidi) ühend ja räni.

 

„Lõheõlis on rikkalikult oomega-rasvhappeid (EPA ja DPA), mis on olulised sujuvaks ainevahetuseks ning võivad aidata säilitada terveid liigeseid ja vähendada põletikku. Selles sisalduvad NATURE'S PROTECTION toodetes oomega-3-ja oomega-6-rasvhapped on kasulikud südame ja vereringesüsteemi tõrgeteta töö tagamiseks, immuunsuse tugevdamiseks ning suurepärase naha ja karva seisundi säilitamiseks – need võivad aidata parandada karva struktuuri, vähendada karva väljalangemist, andes sellele sära ja tiheduse. Samuti võib see söödalisand stimuleerida kollageeni tootmist, mis on eriti oluline naha elastsuse säilitamisel,“ ütleb söödalisandi eeliste kohta Ksenia German.

 

 

Ksenia Germani arvates võivad lemmikloomale olla lõheõliga võrreldes sama kasulikud vulkaanilise päritoluga NATURE'S PROTECTION klinoptiloliidist ja kaltsiumist koosnevad söödalisandid: „Nende ainete ühend võib suurendada maohappesust. Seda saab ka kenasti kasutada kõhulahtisuse ennetusvahendina ja organismi kogunenud toksiinide eemaldamiseks, mis võib parandada vitamiinide ning toitainete omastamist. Toidumürgituse puhul on see esmaabi, mis peaks olema iga omaniku lemmiklooma ravimikotis.

 

Ksenia Germani sõnul on täiskasvanud ja vanemate lemmikloomade jaoks oluline aine räni, mis tugevdab kõhrkudet, karva, küüsi ja hambaid. „Ränilisandit kasutatakse osteoporoosi, ateroskleroosi ja diabeedi ennetamiseks ning see võib aidata säilitada nii terveid luid ja hambaid, soodustades nende mineraliseerumist, kui ka liigeseid ja sidemeid. Eriti vajalik on see pärast põletikulisi haigusi või nahaärrituste ja paranevate haavade puhul, kuivõrd see edendab kollageeni ja elastiini valkude biosünteesi,“ lisab Ksenia German juurde juba eelpool mainitud kasutustele.

 

Söödalisandid ja maiustused

 

Ksenia German märgib, et NATURE'S PROTECTION söödalisandeid saate valida ka vastavalt oma lemmiklooma konkreetsele probleemile, mida soovite lahendada. Siin saate valida mitte ainult tavaliste söödalisandite, vaid ka turule tulnud uudsete, funktsionaalsete söödalisand-maiustuste vahel.

 

„Spetsiaalsed funktsionaalsed NATURE'S PROTECTION söödalisand-maiustused võivad vähendada stressi, tugevdada immuunsüsteemi, väljutada mürke, kaitsta hambaid ja igemeid, tugevdada luid või isegi parandada südame tööd. Samuti leiate söödalisand-maiustusi, mis sobivad suurepäraselt allergilistele loomadele, sest need ei sisalda teravilja päritoluga koostisosi ja muid agressiivseid allergeene. Lisaks võivad need aidata säilitada lemmiklooma optimaalset kaalu. Maiustuses peituvat kitosamiini soovitavad loomaararstid sageli aga lemmiklooma tõhusa maksafunktsiooni toetamiseks,“ loetleb Ksenia German kasutusviise ja paneb südamele, et kui on soov mitte ainult lemmiklooma hellitada, vaid ka talle kasu tuua, peab omanik teadma, millist konkreetset lemmiklooma organismi funktsiooni ta tugevdada soovib.

 

Если бы у вашего питомца были большие пальцы на лапках, он точно следил бы за новостями KIKA. Подпишитесь на рассылку и получите скидку на корзину -20%!