У вас есть вопросы? Свяжитесь с нами: klienditeave@kika.ee или +372 609 0461

Ekspert: lemmiklooma vihmamantel ei ole mitte ainult stiili, vaid ka tervise küsimus

2022-02-15
Ekspert: lemmiklooma vihmamantel ei ole mitte ainult stiili, vaid ka tervise küsimus

Meie lemmikloomad on harjunud elama soojas majas ja magama hubasel asemel. Soojast toast õue minnes on suur temperatuuri muutuse oht nende tervisele - liigestele, neerudele, põiele. Niiskus ja külm tuul põhjustavad külmetust ning muid haigusi, kinnitavad eksperdid.

Kuna suve tuleb veel kaua oodata ning akna taga valitsev niiske ja külm ilm on lemmiklooma tervisele suur väljakutse, annab loomariiete ekspert Simona Brusokienė koos Kika loomaarsti Kamile Ausmanėga nõu, kuidas neljajalgsete pereliikmete eest korralikult hoolt kanda. 

 

Lubage lemmikul rõõmu tunda

K.Ausmanė sõnul võivad loomad õues aega veeta iga ilmaga – tarvis on vaid sobilik ettevalmistus. Ootamatult alanud vihmasadu või tuisku ei tasu tõesti karta.

 

„On neljajalgseid, kes halva ilmaga õue ei lähe, aga on ka neid, kellele meeldib mürada lumes ja vihmas, seetõttu soovitan ootamatu vihma või tuisu korral lasta loomal kõigepealt lõbutseda. Kui aga näete, et tal hakkab külm ja ta väriseb, siis võtke ta viivitamatult sülle ja minge koju,“ soovitab ekspert.

 

Ta lisab, et koju naastes tuleb looma käppade eest kohe hoolt kanda ning mustus ja sool nendelt maha pesta. Vastasel juhul hakkavad koerad ise oma käppasid lakkuma, mis soodustab nahahaiguste teket. Samuti tuleb märga lemmiklooma pesta, kasutades selleks tema karvale sobilikke, looduslikke vahendeid ja fööniga kuivatada. K. Ausmanė sõnul peavad valgekarvaliste koerte omanikud olema eriti valvsad, kuivõrd niiskus võib karva pruunistada.

 

Niiskus naha vaenlane

Talle sekundeerib S. Brusokienė, kes toob välja, et just niiskus on nahahaiguste sage põhjus. „Märja ja uduse ilmaga võib looma karvkattesse koguneda niiskus ja mustus, mis loob suurepärase keskkonna selliste nahahaiguste tekkeks nagu seen või ekseem. See on eriti oluline pikakarvaliste lemmikloomade puhul, kuid loomulikult võib see juhtuda ka lühikarvaliste loomadega,“ hoiatab ekspert.

 

Ebameeldivate naha- ja muude haiguste ennetamiseks ning looma tervise kaitsmiseks soovitab S. Brusokienė vihmase ja tuulise ilmaga lemmiklooma riidesse panna. Sobivaim riietus on selleks tema sõnul vihmamantel.

 

 

Praktiline lahendus

„Vihmamantli omamine on väga praktiline lahendus nii loomadele kui ka omanikele endile, sest pärast vihmast jalutuskäiku koju naastes ei pea lemmiklooma vannitama ega kuivatama – piisab ainult käppade pesemisest või puhastamisest,“ märgib S. Brusokienė ning lisab, et nii säästame oma aega ja väldime lemmiklooma tekitatud segadust vannitoas.

 

Eksperdi sõnul võib karge ilm põhjustada erinevaid siseorganite haigusi, mistõttu läheb vihmamantlit vaja mitte ainult vihma, vaid ka tugeva tuule korral. Kuna Eesti ilm on muutlik, on mantel kasulik igal aastaajal: „Samamoodi nagu hoolitseme enda tervise eest, kandes vihmasel päeval vihmavarju või jopet, tuleks igal omanikul pidada lugu oma looma tervisest ning soetada talle vihmamantel.

 

S.Brusokienė rõhutab, et erilist hoolt tuleb kanda vanemate, haigete või hiljuti haigestunud lemmikloomade eest: „Nende immuunsus on nõrgenenud, mistõttu tuleb neid külmal aastaajal veelgi rohkem kaitsta ning kindlalt riidesse panna. Soovitatav on ka kihiline riietumine - vihmamantli alla sobib ideaalselt kampsun või särk.“

 

Mis on oluline vihmamantli valikul?

Kui valik on lai, siis võib sobiva vihmamantli valimine lemmikloomale olla keeruline. S. Brusokienė sõnul on peamised valiku kriteeriumid sobiv suurus ja veekindel materjal.

„Vaja on võtta oma lemmikloomalt kolm täpset mõõtu – selja pikkus ning kaela- ja rinnaümbermõõt. Neid mõõtmeid silmas pidades saate vihmamantlitootjate suurustabelite järgi valida sobivaima suuruse. Liiga väike riideese takistab liikumist, liiga suur aga vajub alla ja on lemmikloomale ebamugav,“ selgitab õige suuruse valimist ekspert.

Tema sõnul on vihmamantli valikul oluline kaelarihma rõnga olemasolu. Selle puudumise korral on oluline märgata, kas on jäetud ruumi kaelarihmale või jalutusrihma külge kinnitatavatele traksidele.  „On tore, kui mantlil on täiendavaid valgustpeegeldavaid detaile, mis tagavad pimedal ajal lemmiklooma suurema turvalisuse. Kui aga teie koerale tõesti ei meeldi riideid kanda, siis ei jää üle muud, kui leida endale võimalikult lihtsalt lukustatav kinnitusklamber,“ soovitab S. Brusokienė ja lisab, et lai värvi- ja disainivalik aitab tuua esile ka teie lemmiklooma iseloomu.

Vihmamantlid – keebid

Eksperdi sõnul pole kõik lemmikloomad harjunud riideid kandma, mistõttu on turul saadaval erinevaid tüüpe vihmamantleid. mille vahel vastavalt lemmiklooma iseloomule ja aktiivsuse astmele valida.

„Selleks, et riietumisprotsess oleks võimalikult lühike ja lihtne ning et riided lemmiklooma võimalikult vähe segaksid ja ärritaksid, on vähemalt alguses soovitatav kangekaelsematele lemmikloomadele, kel pole olnud rõivaste kandmisega kogemust, valida vihmakeep. Need võimaldavad mugavamat liikumist, mistõttu sobivad need väga aktiivsetele ja sportlikele koertele,“ tutvustab S. Brusokienė.

Vanematele või vähem liikuvatele koertele soovitab ekspert valida pikemate varrukatega kombinesooni tüüpi vihmamantli, mis kaitseb rohkem nii lemmiklooma liigeseid kui ka karva.

 

Kasu võib olla kihilisest riietumisest

Teatud tõu, vanuse, karvkatte, aktiivsuse ja karastusega koertele ei piisa siiski ainult vihmamantlist.

 

„On tõsi, et jahedast kliimast pärit pikakarvalistele koertele võib isegi kõige külmema ilmaga piisata üksnes vihmamantlist, mis kaitseb nende karva niiskuse ja mustuse eest. Siiski on olemas tõuge, nagu näiteks hurt või toiterjer, kelle jaoks pole vihmamantel piisavalt soe,“ toonitab S. Brusokienė, kes soovitab külmatundlikud koerad kihiliselt riidesse panna ja vihmamantli all soojemat särki ning kampsunit kanda. „Peate alati oma lemmiklooma jälgima, et saaksite aru, millisel temperatuuril on tal väljas külm. Kui loom õue minnes väriseb, vajab ta vihmamantli alla soojemaid riideid.“

 

Kui teie lemmikloom ei lase end riidesse panna

S. Brusokienė sõnul ei lase lemmikloomad end sageli riidesse panna, mistõttu tuleb seda juba varajases eas harjutada. Riiete ja erinevate aksessuaaride tutvustamine peab olema osa nende sotsialiseerumisest.

 

„Väljaminekuks valmistudes ärge kunagi tormake, tehke kuulekale koerale pai ja premeerige teda hõrgutistega – nii seostub riidesse panek positiivsete tunnetega. Kahtlemata harjub teie lemmikloom aja jooksul selle protsessiga, mis muutub edaspidi ainult ladusamaks,“ lausub ekspert ning lisab, et „kõige tähtsam on kannatlikkus ja armastus lemmiklooma vastu.“

Если бы у вашего питомца были большие пальцы на лапках, он точно следил бы за новостями KIKA. Подпишитесь на рассылку и получите скидку на корзину -20%!